Het plein voor de Notre-Dame is een jaar na de brand weer open

Redactie Lonely Planet

Het voorplein van de beroemde Notre-Dame in Parijs is voor het eerst weer geopend voor het publiek sinds de verwoestende brand die het iconische gebouw meer dan een jaar geleden heeft beschadigd.

De stad Parijs, het bisdom Parijs en de openbare instelling die verantwoordelijk is voor het behoud en de restauratie hebben onlangs aangekondigd dat de opening mogelijk is gemaakt na een grondige reiniging van het giftige stof dat zich verspreidde rond het openbare plein en de Rue du Parvis tijdens de brand van 15 tot 16 april 2019. De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, sloot zich zondagmiddag aan bij de media en hoge geestelijken voor een speciaal bezoek aan het gebied en tweette over haar vreugde dat 'Parijzenaars en bezoekers opnieuw kunnen genieten van deze uitzonderlijke plek.' Het afgelopen jaar werden de schoonmaakacties in verschillende fasen uitgevoerd, maar de werkzaamheden werden vertraagd als direct gevolg van de lockdown-maatregelen als gevolg van de verspreiding van COVID-19.

De brand veroorzaakte dat 440 ton lood in het 850 jaar oude dak smolt, wat leidde tot verspreiding van giftig puin door het hele gebied. De schoonmaak werd afgelopen zomer enkele weken stopgezet toen de luchtkwaliteit en giftig stoffen aangepakt waren. Werknemers op de locatie hebben strenge beschermingsmaatregelen moeten ondergaan, om ervoor te zorgen dat ze op een veilige manier konden werken. Er zal nog regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt worden om de gezondheid van het publiek te beschermen, waarbij monsters worden genomen voor analyse.

De Franse president Emmanuel Macron stelde een vijfjarig doel voor de heropening van de kathedraal nadat de brand de spits en een groot deel van het dak had verwoest. De kathedraal is nog steeds gesloten omdat er intern en extern wordt gewerkt.

Openingsbeeld: Razvan / iStock