Het Pacifische eiland Niue is het eerste land dat een dark sky nation wordt

Redactie Lonely Planet

Op het eiland Niue kun je gaan genieten van een prachtige heldere sterrenhemel aangezien dit het eerste land is zonder lichtvervuiling. Donkere luchten zorgen ervoor dat je een duidelijk, niet verontreinigd zicht op de sterren hebt. Een compleet donkere lucht is zeldzaam omdat 80% van de landmassa in de wereld last heeft van lichtvervuiling.

Niue is ’s werelds kleinste onafhankelijke natie met iets meer dan 1600 inwoners, en bevindt zich in het midden van de driehoek die gevormd wordt door Samoa, Tonga en de Cook Eilanden. Het eiland heeft nu een formele accreditatie ontvangen van de International Dark-Sky Association voor een International Dark Sky Sanctuary en International Dark Sky Community.

Niue heeft belangrijke maatregelen genomen om deze status te bereiken, waaronder volledige vervanging van straatlantaarns op het hele eiland en aanpassingen aan privéverlichting. Het eiland heeft nu ook aanvullend op de bestaande maatregelen, formele bescherming van de lucht, zee en het land.  

De bevolking van Niue heeft een lange geschiedenis waarbij sternavigatie, maancycli en sterposities van groot belang zijn geweest. De kennis rondom de nachtelijke hemel, in het bezit van de oudsten in de gemeenschap, is doorgegeven van generatie op generatie. De ouderen hopen dat de passie van leren over de culturele geschiedenis van de sterren gaat herleven bij de jongere generaties. ‘Het zijn van een dark sky nation zal helpen bij het beschermen van Niue’s nachtelijke sterrenhemel voor toekomstige generaties en bezoekers van het land’ aldus Felicity Bollen, CEO van Niue Tourism.

Observatieplekken die momenteel worden gebruikt voor het spotten van walvissen en toegang geven tot de zee zijn al gevestigd op het eiland. Daarnaast zijn de wegen die elkaar op het eiland kruisen ideale kijklocaties. ‘Bezoekers kunnen genieten van astro-tours onder leiding van opgeleide leden van de Niuean-gemeenschap’, zegt Felicity. ‘Ze zullen getuige zijn van het wonder van een nachtelijke hemel die wordt verlicht door duizenden sterren’.

Openingsbeeld: rediguana_nz/ iStock