Het lekkerste streetfood: recept voor samsas

Redactie Lonely Planet

De met licht gekruid schapenvlees gevulde samsas zijn door de eeuwen heen zeer geliefd geweest bij hongerige karavaanreizigers, specerijenhandelaren en avonturiers langs de zijderoute. 

Benodigdheden 

Voor de vulling 

 • 225 g rundvlees, in dobbelsteentjes 
 • 150 g ui, gesnipperd`
 • 1 el gehakte knoflook
 • 60 g schapenvet (niervet), in blokjes
 • 1tl komijn
 • 1tl zou
 • 1tl peper

Voor het deeg

 • 300g bloem
 • 1 ei
 • 120 ml warm water
 • 2 1/2 el gesmolten margarine

Bereidingswijze

 1. Voeg het rundvlees, de ui, knoflook en het schapenvet aan een grote kom toe. strooi er komijn, zout en peper bij. Roer alles goed door en zet het mengsel 45 minuten in de koelkast. 
 2. Meng voor het deeg de bloem met het ei en het water. kneed het deeg tot het stevig aanvoelt, maar ga niet te lang door. Maak een rol van het deeg en snijd het in stukken die iets groter zijn dan een golfballetje. 
 3. Berhit de oven voor op 200 ̊c.
 4. Bestuif het werkvlak met een beetje bloem en rol de stukjes deeg met een deegroller uit tot rechthoekjes. bestrijk de lapjes deeg aan beide zijden met gesmolten margarine. 
 5. Schep een lepel van het vleesmengsel midden op een lapje deeg. Vouw het dicht tot een driehoek of rechthoek. druk de randen goed dicht om lekken te voorkomen. doe dit met alle lapjes deeg. 
 6. Leg de samsas op een ingevette bakplaat met de vouwnaad naar boven. bak ze in ongeveer 25 minuten goudbruin. 

Herkomst 

Samsa (of somsa) komt oorspronkelijk uit de oude stadstaten Samarkand, Buchara en xiva in het hedendaagse Oezbekistan. het was een geliefd tussendoortje bij handelaren en reizigers die de zijderoute volgden. Voordat ze de reis ondernamen, legden ze een voorraadje van de vleespasteitjes aan. Abul-Fazl Bayhaqi (995-1077), een Persisch historicus, noemt de samsa in zijn Tarikh-e Mas’oudi (Geschiedenis van Afghanistan). De samsa vond zijn weg naar Kashgar en hotan, maar ook naar India waar hij tot samosa transformeerde. 

Proefnotities

Op alle bazaars in centraal-Azië vind je de eerbiedwaardige samsa-kok met zijn zwarte, door as bevuilde gewaad en zijn witte muts. Precies op het juiste moment haalt hij met een ijzeren lepel aan een houten stok de goudbruine lekkernij tevoorschijn. De geur van schapenvet vermengt zich met de andere geuren van de markt. hongerige klanten kruipen met een bord vol samsas aan kleine tafeltjes bij elkaar, midden op de chaotische bazaar. De eerste hap is gevaarlijk heet, maar als je gehemelte een beetje aan de temperatuur is gewend, proef je het smeuïge schapenvet, de hartige ui, aromatische specerijen en het krokante boterachtige envelopje, die tezamen de ware smaak van centraal-Azië vertegenwoordigen. 

Trek gekregen in meer? Je kunt het boek Beste streetfood ter wereld hier bestellen.

Openingsbeeld: Christian Ader / iStock