Het International Space Station in 2020 mogelijk open voor toeristen

Redactie Lonely Planet
Het International Space Station in 2020 mogelijk open voor toeristen

De ruimte is in een rap tempo een van de populairste bestemmingen op aarde aan het worden - of natuurlijk beter gezegd: in de buurt van de aarde.

NASA heeft onlangs plannen aangekondigd om meer commerciële activiteiten op het International Space Station (ISS) te ondersteunen, inclusief een plan om toeristen het ISS tot maximaal 30 dagen per keer te laten bezoeken. Vluchten met ruimtetoeristen zouden al in 2020 kunnen beginnen, afhankelijk van de interesse en beschikbaarheid van NASA’s twee mogelijke aanbieders: SpaceX en Boeing.

Zowel SpaceX en Boeing waren al bevoegd om passagiers die geen astronaut zijn naar de ruimte te vervoeren, maar er waren geen officiële beleidsregels die deze passagiers toestemming gaven om tijd door te brengen in het ISS. Voor de lancering zullen potentiële ruimtetoeristen een training moeten volgen. Zowel Boeing als SapceX kunnen tot zeven passagiers vervoeren, waarvan maximaal vier plekken bezet zijn door NASA.

Het zal je niet verbazen dat er een flink prijskaartje hangt aan deze “vakantiebestemming”. NASA’s Chief Financial Officer Jim DeWit laat weten dat de kosten van levensonderhoud en toiletfaciliteiten ongeveer $11.250 per dag zijn, en voeding, lucht, medicatie en fitness nog eens $22.500. Dat komt neer op zo’n €29.825 per dag. Daarnaast moet je ook nog de kosten van de lancering zelf moet dekken. Maar dan heb je natuurlijk wel een once-in-a-lifetime ervaring.

Openingsbeeld: brainmaster / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram