Het geheime leven van reuzenhaaien vastgelegd met 'SharkCam'

Redactie Lonely Planet

Een revolutionaire robot ‘SharkCam’ is voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk gebruikt om het onderwatergedrag van reuzenhaaien in de Binnen-Hebriden vast te leggen.

Elk jaar, tussen mei en oktober, komen grote groepen reuzenhaaien samen in de Zee van de Hebrides om zich te voeden met plankton. Dit jaar hebben onderzoekers hun gedrag gevolgd met een onderwaterrobot genaamd de REMUS SharkCam Robot - een torpedovormige zelfbesturende camera van het Amerikaanse Woods Hole Oceanographic Institute. De camera werd vorige maand ingezet voor de kust van Coll en Tiree en registreerde verrassend gedrag, zoals haaien die dichterbij het wateroppervlak eten dan wetenschappers hadden voorspeld. Meer informatie over het dier kan wetenschappers helpen de bijzondere vis te beschermen.

De reuzenhaai is de op een na grootste vis ter wereld, de walvishaai is de grootste, maar ondanks zijn grote omvang weten we nog steeds heel weinig over deze vriendelijke reus. De populatie daalde in na de jaren 60 omdat vele werden gebruikt voor menselijke consumptie, leverolie of diervoer. Als gevolg hiervan wordt de reuzenhaai nu geclassificeerd als ‘kwetsbaar’ in de Stille Oceaan en ‘bedreigd’ in het noordoosten van de Atlantische Oceaan. Omdat er zo weinig zijn, is het moeilijk om deze enorme en ongevaarlijke vis te bestuderen en te volgen met behulp van traditionele methoden. Wetenschappers hopen dat de gegevens die zijn verzameld door de ‘SharkCam’ details zullen onthullen over zijn gedrag, sociale en parende interacties en ook aangeven hoe belangrijk het is dit deel van de zee als beschermd marien gebied. 

Openingsbeeld:Rebecca-Belleni-Photography / iStock