Het beste streetfood: recept voor Egg waffles uit Hongkong

Redactie Lonely Planet

In de wereld van de wafels onderscheiden deze deegkussentjes zich door hun hapklare formaat: elke wafel bestaat uit dertig eivormige bolletjes die door het krokante beslag bij elkaar worden gehouden. 

Benodigdheden

  • 160 g suiker
  • 2 grote eieren
  • 60 ml gecondenseerde melk
  • 120 ml water
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 el gesmolten boter
  • 80 g bloem
  • 31⁄2 el maismeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el custardpoeder
  • bakspray 

Bereidingswijze

  1. Klop de suiker en eieren in een grote kom door elkaar. 
  2. Voeg de gecondenseerde melk, het water, vanille-extract en de boter toe en roer alles door elkaar. 
  3. Zeef de droge ingrediënten boven de kom en roer tot je een glad beslag zonder klontjes hebt. 
  4. Dek de kom af en zet hem 1-2 uur in de koelkast. 
  5. Verhit een wafelijzer en spuit het licht in met bakolie. 
  6. Giet het beslag in het wafelijzer en vul het tot ongeveer driekwart. 
  7. Sluit het wafelijzer en draai het rond zodat de binnenzijde helemaal met beslag is bedekt. 
  8. Bak het beslag 2-3 minuten aan beide zijden tot het krokant en goudbruin is. 
  9. Leg de wafel 1 minuut op een taartrooster en serveer hem heet. 

Herkomst 

Gai daan tsai (‘kleine eieren’) ontstond halverwege de
20e eeuw toen de Volksrepubliek China werd uitgeroepen en veel Chinezen hun heil in hongkong zochten; de groei van de bevolking vroeg om een creatief gebruik van de beperkte culinaire middelen. Sommigen beweren dat het beslag werd gemaakt met beschadigde eieren, anderen dat de eivormige uitsparingen van de wafelmaker het ontbreken van eieren juist moesten compenseren. 

Proefnotities

Midden tussen de hartige knoedels en de pikante aroma’s van hongkong, treft de geur van zoete eierwafels je als een sepiakleurige herinnering uit grootmoeders keuken. De verkopers hebben vaak meerdere wafelijzers op het vuur liggen, zodat elke klant verzekerd is van verse wafels. vanuit de ijzers worden de wafels op een rooster geschud en dan in een papieren zakje gestopt. Warm zijn ze het lekkerst: de ‘eierschaal’ is krokant en het gele binnenste is zacht en smelt op de tong. De wafel moet zoet zijn, maar niet mierzoet, en hij moet een prettige nasmaak hebben. Doordat een wafel wel dertig ‘eieren’ kan bevatten, wordt het een opgave om ze allemaal warm naar binnen te werken; dit maakt de eenvoudig in stukken te scheuren en verdelen snack wel uitermate geschikt om met vrienden te eten.

Trek gekregen in meer? Je kunt het boek Beste streetfood ter wereld hier bestellen.

Openingsbeeld: ascinadora / iStock