Het beste streetfood: recept voor arepas uit Venezuela

Redactie Lonely Planet
Het beste streetfood: recept voor arepas uit Venezuela

Deze maisbroodjes horen bij Venezuela zoals tacos bij Mexico en hamburgers bij de Verenigde Staten. Ze worden gegeten met een verscheidenheid aan hartige vullingen. 

Benodigdheden 

 • 550 ml lauw water
 • 2 tl zout
 • 250 g maismeel (bij voorkeur Harina Pan uit Venezuela) 
 • 2 tl olie (probeer kokosolie), plus extra voor het invetten van de bakplaat 

Voor de vulling 

 • 2 grote kipfilets, gepocheerd en heel fijn gesneden 
 • 1 grote avocado, licht gepureerd 
 • 6 el mayonaise of Griekse yoghurt 
 • 1⁄4 bosje koriander
 • gehakt sap van 1⁄2 limoen
 • peper en zout 

Bereidingswijze

 1. Roer de kip, avocado, mayonaise of yoghurt, koriander en het limoensap in een kom door elkaar. Voeg peper en zout naar smaak toe en zet de kom in de koelkast terwijl je de arepas maakt. 
 2. Roer het water en zout in een kom door elkaar. Voeg beetje bij beetje het maismeel toe en meng het met je handen door het water. Maak klontjes met je vingers fijn. 
 3. Voeg de olie toe en meng het geheel met je handen tot een glad en soepel deeg dat tijdens het kneden niet brokkelt. 
 4. Verdeel het deeg in acht gelijke porties, rol hier balletjes van en druk deze tot platte schijven van ongeveer 2,5 cm dik en 12 cm doorsnee. 
 5. Leg de schijven op een voorverwarmde, ingevette bakplaat of in een grote sauteerpan en bak ze in ongeveer 5 minuten tot de onderzijde goudbruine vlekken vertoont. 
 6. Keer de schijven om, bak ze nog eens 5 minuten haal ze van de bakplaat. Snijd de arepas met een scherp mes horizontaal in, maar niet helemaal doormidden. 
 7. Schep het kipmengsel in de arepas en serveer ze. 

Herkomst 

Arepas ontlenen hun naam aan het inheemse maisbrood erepa dat een belangrijk voedingsmiddel was van de indianenstammen die in de noordelijke Andes van Venezuela leefden. De Spaanse kolonialen troffen dit eenvoudige gerecht overal in Gran Colombia aan (nu Venezuela, Colombia, Equador en Panama). Tot op de dag van vandaag zijn gevulde arepas (ofwel arepas rellena) in deze regio de bestverkochte straatsnacks. 

Proefnotities

venezuela’s favoriete dikmaker heeft een krokant randje en een zachte vulling. Het is een uitstekende (hoewel knoeierige) keus voor een snelle maaltijd. De beste arepas worden voor je neus gebakken voordat ze worden gevuld met van alles en nog wat, van zeer jonge kaas tot geroosterd varkensvlees. De verschillend gevulde arepas hebben allemaal hun eigen, speelse naam. De gewone arepa staat bekend als de viuda, de ‘weduwe’. Die met zwarte bonen en witte kaas is de dominó (als de steen) en met varkensvlees een rumbera (‘rumbadanser’). De populairste is ongetwijfeld de reina pepiada (‘weelderige koningin’). Deze versie wordt gevuld met een pikante kip-avocadosalade en is vernoemd naar susana Duijm, een venezolaanse schoonheidskoningen die in 1955 tot miss world werd verkozen. 

Trek gekregen in meer? Je kunt het boek Beste streetfood ter wereld hier bestellen.

Openingsbeeld: Juanmonino / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram