Het beste moment om naar Schotland te gaan

Redactie Lonely Planet

Steden vol cultuur, schitterende wildernis en de betoverende Highlands: Schotland is een echte droombestemming. Maar, door het onvoorspelbare weer en evenementen waar veel volk op afkomt is het belangrijk om te kiezen wanneer je het beste kunt reizen. Wil je je mengen tussen de meute tijdens het festivalseizoen of juist de drukte ontsnappen en de Highlands op hun mooist zien? Dit is onze gids naar het beste reismoment voor Schotland.

Hoogseizoen: juli en augustus

Het beste moment voor festivalgangers
Schotlands kalender staat bomvol in de zomer met allerlei festivals. De immens populaire Edinburgh Fringe wordt iedere augustus gehouden, waardoor de stad volstroomt en de prijzen van accommodaties opdrijven. Het is tevens het warmste moment van het jaar, maar het kan vrij nat zijn op de Highlands en de eilanden. 

Voor- en najaar: mei, juni en september

Het beste moment om de natuur in te gaan
Deze drie maanden zijn relatief gezien het droogst, dus het beste moment om te wandelen en de Highlands te ontdekken. Hoewel het natuurlijk altijd Schotland blijft, dus neem altijd goede regenkleding mee als je van plan bent de hele dag buiten te zijn. Veldbloemen en rododendrons bloeien in mei en juni. In juni zijn de dagen wat langer, waardoor je veel tijd hebt om eropuit te trekken.

Laagseizoen: oktober tot april

Beste moment voor de rust
In het laagseizoen zijn accommodaties relatief goedkoop, maar attracties op het platteland kunnen beperkt geopend of dicht zijn. Check altijd de openingstijden van te voren. Van november tot maart kan het koud en nat zijn, wat een goed moment is om gezellig een pint te drinken in een pub. 

Openingsfoto: Swen_Stroop/iStock