Het andere Egypte: Wadi el Gemal

Redactie Lonely Planet
Het andere Egypte: Wadi el Gemal

Zo’n 45 kilometer ten zuiden van Marsa Alam in Egypte ligt de “vallei van de kamelen”: Wadi el Gemal. In dit haast onbekende nationale park kun je in alle rust een van de interessantste gebieden van het land ontdekken, waar zee en woestijn elkaar ontmoeten. 

In de woestijn

Diner onder de sterren

Rijd met een 4x4, bestuurd door rangers van het park, naar het midden van de woestijn om een nacht te kamperen. De uitgestrekte leegheid van de woestijn biedt de perfecte setting voor een avondje sterrenkijken. Terwijl er brood wordt gekneed en verschillende gerechten op het brandende vuur worden gezet, zakt de zon langzaam achter de horizon. Daarna wordt de enorme stilte alleen nog doorbroken door zachte kreetjes bij het zien van een vallende ster.

De Romeinse tempel Sikait is uit een rots gehakt

Romeinse ruïnes

Opmerkelijke sterspeler in het gebied is de Romeinse tempel Sikait, die uit een rots is gehakt. Door de jaren heen zijn gedeeltes hiervan door archeologen gerestaureerd om instorting te voorkomen. Rondom de tempel liggen ruïnes van vroegere Romeinse huizen. Tijdens de rit ernaartoe kun je zien dat hier duizenden jaren geleden een rivier heeft gestroomd; de nu droge grond is nog relatief vruchtbaar omdat het bodemwater zich dicht onder de oppervlakte bevindt. Wanneer je dieper de vallei in rijdt zijn groeien er dan ook steeds meer struiken en acaciabomen – een lekker maaltje voor dromedarissen.

Groots uitzicht

Vertrek voor de zon op komt voor een hike naar de heuveltop van Al-Talyee. Wat vanuit de verte op een vlakke helling lijkt, blijkt dichterbij een tocht door kloven die hoog boven je hoofd uit torenen. Nog maar kort geleden zijn er traptreden in het kalksteen uitgehakt, wat de tocht naar boven vergemakkelijkt. Eenmaal boven rest je niets anders dan met een diepe zucht het uitzicht op het uitgestrekte landschap in je op te nemen, terwijl de zon langzaam hoger aan de horizon klimt.

Aan de kust

Neem een verfrissende duik in het grote ronde zwembad

Gorgonia Beach Resort

Het is geen overbodige luxe om in een resort te verblijven als je soms even wilt ontsnappen aan de hitte van de woestijn. Neem een verfrissende duik in het grote zwembad, waar ook de zeldzame witoogmeeuwen graag verkoeling zoeken, of breng een bezoek aan de traditionele Souk of spa. Het resort wil zo goed mogelijk in harmonie met de bijzondere omgeving bestaan. Zo wordt het water hergebruikt, gezuiverd en verwarmd door zonne-energie en organiseert Gorgonia in samenwerking met het National Park regelmatig acties om de stranden te ontdoen van al het aangespoelde of weggegooide plastic.

Kleurrijke onderwaterwereld

Daal via een pier op het strand van het resort af naar het House Reef Gorgania. De onderwaterwereld van Wadi el Gemal verwelkomt je met een explosie aan kleur, zowel van de prachtige kustriffen als de indrukwekkende variatie van wel honderd soorten vissen. Met een beetje geluk zwem je een zeeschildpad achterna of zelfs een zeekoe; doordat de kust van Wadi el Gemal zo rijk is aan zeeplanten, is het de ideale habitat van de vriendelijke, logge beesten.

 

Koffie wordt op een traditionele manier bereid

Koffie aan zee

Het strand bij het kleine vissersdorp El Qulaan is voor een deel bedekt met mangroves, een van de unieke kenmerken van de kust van van het nationale park. Ontsnap aan de zon in een prachtige strandhut bekleed met ontelbare gekleurde kleden, waar het schaduwspel je langzaam in slaap doet dommelen. Drink voor je gaat liggen eerst nog een klein kopje koffie – of drie, volgens de traditie – dat vers wordt bereid met gember, bergamot en kruidnagel.

Lees ook: Ontdek de eeuwenoude verhalen van Egypte


Volg Lonely Planet op Instagram