HBO’s Chernobyl gaat in premiere: dit moet je weten voor een bezoek aan het rampgebied

Redactie Lonely Planet

Hoewel het al ruim drie decennia geleden is dat het catastrofale ongeluk plaatsvond in de kerncentrale van het Oekraïense Tsjernobyl, hangt er nog altijd een donkere wolk boven het gebied.

Op 26 mei 1986 kwamen, ten gevolge van een explosie in een kerncentrale net buiten de stad Tsjernobyl, radioactieve stoffen vrij die naar de toenmalige Sovjet Unie en West-Europa afdreven. In de directe nasleep van de ramp, raapten reddingswerkers zich bijeen om de beschadigde kern in bedwang te houden. Dit uit vrees voor een tweede explosie, die tot uitbarsting zou komen als de kern in aanraking kwam met het grondwater. De explosie en de daarop volgende brand kostte uiteindelijk 31 mensen het leven. Nog veel meer mensen zouden later sterven aan de gevolgen van de stoffen die hierbij vrij kwamen.

Een verlaten kleuterschool in Tsjernobyl. Foto: temizyurek / iStock

Vanaf 6 mei 2019 brengen HBO en Sky de ramp en de nasleep ervan in beeld in Chernobyl. In deze vijfdelige serie speelt Jared Harris de hoofdrol als Valery Legasov, een Sovjet nucleaire expert; Stellen Skarsgård als vice-premier Boris Shcherbina; en Emily Watson als Ulana Khomyuk, een kernfysicus die de oorzaak van de ramp onderzoekt.

De verfilming zal ongetwijfeld nieuwe interesse creëren in de Oekraïense regio waar de ramp plaatsvond. Hoewel het misschien onverantwoord lijkt, is het mogelijk om het gebied te bezoeken en de vervallen straten van Tsjernobyl te bewandelen. Het erkende bedrijf Chernobyl Tour biedt rondleidingen in het gebied rondom de voormalige kerncentrale en worden geleid door Sergii Mirnyi, een reddingswerker die zelf meehielp in de opruiming van Tsjernobyl.

De meeste bezoekers kiezen voor een dagreis die vertrekt vanuit Kiev. De “exclusion zone” is twee uur ten noorden van de Oekraïense hoofdstad, waardoor je, inclusief de reis terug, een dagtrip maakt van ongeveer twaalf uur. Als je meer tijd hebt, kun je ook meerdaagse tours boeken. Hierbij heb je zelfs de optie om in Tsjernobyl te overnachten en andere plaatsen te bezoeken.

Het verroeste pretpark in Pripyat. Foto: tunart / iStock

De meest ontstellende locatie is ook meteen een van de bekendste beelden van Tsjernobyl: het verroeste reuzenrad in Pripyat. Het stadje werd gebouwd als onderkomen voor arbeiders in de naastgelegen kerncentrale, maar door de verlaten modernistische architectuur lijkt het nu meer op een plek uit een sciencefictionfilm. Het stadje is met zijn vervallen sportveld en verroeste pretpark inmiddels een droom voor fotografen.

Toegang tot Tsjernobyl is dus zeker mogelijk, maar is het ook veilig? Volgens tourgidsen is het veilig zolang je de hevigst geïnfecteerde gebieden vermijdt en de tijd die je in de stad doorbrengt beperkt tot een vastgesteld maximum. Chernobyl Tour beweert overigens dat ‘de hoeveelheid straling die je opneemt tijdens een 10-uur durende tour vele malen lager is dan wanneer je een transatlantische vlucht zou maken.’

Een achtergelaten schoolbus die geparkeerd stond in de buurt van de fabriek. Foto: Andrea Carroll / iStock

Tijdens de tours word je er aan herinnerd om niet de bossen in te lopen, en vooral niet te eten van de paddenstoelen in de grond, al mag dat hopelijk vanzelfsprekend zijn. Het gebied is al decennialang uitgestorven, waardoor ook fysieke gevaren niet uitgesloten zijn. Wees dus alert voor mangaten of balken waar je overheen kunt struikelen. Verder word je bij zowel binnenkomst als vertrek gescand om de straling te meten in het lichaam. Dit als blijvende herinnering aan de ramp die hier plaatsvond, en om de lessen die het ons leerde niet te vergeten.

Europa in op een budget? Onder andere Kiev is ideaal.

Openingsbeeld: MediaProduction / iStock