Haal de wereld in huis: recept voor Sfiha uit Libanon

Redactie Lonely Planet

Sfiha combineert het beste van pizza en pastei in deze lekkernij. Het frisse zoetzuur van de granaatappel vat de smaak van Libanon in één hap samen. 

Benodigdheden 

Voor het deeg

  • 240 ml warme melk 
  • 1 tl gedroogde gist 
  • 190 g bloem
  • 1 el olijfolie 
  • 11⁄2 el suiker 1⁄2 tl zout 

Voor de vulling 

  • 4 g pijnboompitten
  • 500 g lamsgehakt
  • 1 grote ui, fijngesnipperd 
  • 1 grote tomaat, gehakt 
  • handvol verse munt of korianderblaadjes, fijngehakt 
  • 2 tl zout 
  • 1 tl piment
  • 1⁄4 tl kaneel
  • 1⁄4 tl cayennepeper
  • 2 el yoghurt
  • 1 el tahin
  • 1 el granaatappelsiroop 
  • 2 el boter 
  • partjes citroen en yoghurt, om erbij te serveren 

Bereidingswijze

  1. Roer de melk en gist door elkaar. zet het mengsel op een warme plek tot er schuim op komt (dat duurt ongeveer 5 minuten). 
  2. Zeef de bloem erboven en roer er de olijfolie, suiker en het zout door. Roer het melkmengsel door de bloem. bedek de kom met een doek en zet hem 5 minuten weg. 
  3. Kneed het deeg 10 minuten op een licht met bloem bestoven werkvlak tot het soepel is. dek het af met een doek, zet het op een warme plek en laat het ongeveer 2 uur rijzen. 
  4. Maak als het deeg is gerezen de vulling klaar. Rooster eerst de pijnboompitten in een koekenpan tot ze licht zijn gekleurd. 
  5. Roer in een grote kom het vlees, de ui, tomaten, munt, zout en kruiden door elkaar. Voeg de yoghurt, tahin, granaatappelsiroop, geroosterde pijnboompitten en boter toe en roer alles goed door elkaar. 
  6. Draai van het deeg balletjes ter grootte van een walnoot. 
  7. Leg de deegballetjes op een met bloem bestoven werkvlak en rol ze met een deegrol uit tot rondjes van 8 cm doorsnee. 
  8. Schep midden op elk deegrondje 1 eetlepel vleesvulling en strijk het mengsel glad tot een kubusvorm. 
  9. Trek de rand rondom elk deegrondje op knijp ze in vier hoeken nog wat in, zodat de vulling goed wordt omsloten. 
  10. Vet een bakplaat licht in met olijfolie en leg de sfiha erop. 
  11. Bak de sfiha 30 minuten in de oven op een temperatuur van 180 °c tot ze goudbruin zijn en de vulling bubbelt. 
  12. Serveer ze met partjes citroen en yoghurt. 

TIP Voor de korst kun je heel goed pizzadeeg gebruiken. Granaat- appelsiroop of ingedikt sap is te koop bij Turkse winkels. 

Herkomst 

De herkomst van sfiha is onbekend en zowel Syriërs als Libanezen beweren er als eerste mee te zijn gekomen. De naam zelf komt van het Arabische woord voor ‘plat maken’, misschien vanwege het uitrollen van het deeg. In Baalbek waar het bakken van sfiha is verheven tot kunstvorm, wordt de vulling door slagers gemaakt, die allemaal hun eigen recept hebben. De klanten nemen de vulling mee naar de bakker, die het gerecht verder bereidt. 

Proefnotities 

Na het beklauteren van de romeinse ruïnes in het zonovergoten Baalbek is dit de best denkbare verwennerij. Gelukkig bevinden de sfiha-bakkerijen zich op een steenworp afstand van de omgevallen zuilen. Pak een stoel en plaats je bestelling. De broodjes arriveren terwijl hun vulling nog wat bubbelt en de hoekjes zijn dichtgeknepen om lekken te voorkomen. voeg citroensap en yoghurt toe voor je aanvalt. Je hebt ze snel op, meestal in twee grote happen, maar al die hartige, zomerse smaken zijn bevredigend lekker. Het lamsvlees heeft een vleugje munt, maar je proeft ook tahin en de prikkelende granaatappel. De kruimels die je als laatste eet, zijn de krokante, geroosterde pijnboompitten.

Trek gekregen in meer? Je kunt het boek Beste streetfood ter wereld hier bestellen.

Openingsbeeld: Paul_Brighton / iStock