Haal de wereld in huis: recept voor Martabak Manis uit Indonesië

Redactie Lonely Planet
Haal de wereld in huis: recept voor Martabak Manis uit Indonesië

Dit gevouwen kokos-gistpannenkoekje is populair in zowel het Midden- Oosten als Zuidoost-Azië. Echter in Indonesië bereikten de beboterde, met chocolade en kaas gevulde martabak manis de culinaire top.

Benodigdheden 

Voor het deeg 

  • 360 ml kokosmelk 
  • 1 tl gedroogde gist 
  • 180 g suiker
  • 250 g bloem 
  • 2 eieren, losgeklopt 
  • 150 g kristalsuiker
  • 1⁄4 tl natriumbicarbonaat 
  • vanille-extract
  • boter
  • olijfolie 

Voor de vulling 

  • gezouten boter op kamertemperatuur (hij moet zacht en makkelijk smeerbaar zijn) 
  • gecondenseerde melk 
  • pure hagelslag 
  • kristalsuiker
  • pinda’s, fijngehakt 
  • sesamzaad 
  • heel jonge kaas, geraspt 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de kokosmelk op middelhoog vuur tot hij begint te koken. 
  2. Laat hem afkoelen en roer de gist erdoor. Roer stevig tot er schuim op het mengsel staat. zet het 5-10 minuten weg. 
  3. Meng de suiker en de bloem in een kom. Maak een kuiltje in het midden en giet de losgeklopte eieren hierin. 
  4. Meng alles tot een glad deeg, voeg de schuimige kokosmelk toe en meng het opnieuw. Voeg de suiker, het natriumbicarbonaat en een paar druppels vanille-extract toe en zet het mengsel 15 minuten opzij. 
  5. Bereid ondertussen de vulling. 
  6. Voeg boter en een beetje olijfolie aan een grote gietijzeren pan toe en zet hem op het vuur. 
  7. Draai het vuur laag als de olie heet is en schep een vijfde van het mengsel in de pan. Een pannenkoekje van 2-3 cm dik is ideaal. 
  8. Wacht tot de bovenkant is gestold en de randjes bruin zijn en schep hem op een bord (draai hem niet om). 
  9. Maak zo vijf pannenkoekjes. 
  10. Snijd het pannenkoekje horizontaal doormidden. Besmeer één kant met boter en gecondenseerde melk. 
  11. Voor een martabak met chocolade beleg je één helft met hagelslag, een snufje suiker, gehakte pinda’s en sesamzaad. 
  12. Voor een martabak met kaas, beleg je de andere helft met kaas. 
  13. Vouw de helften dubbel en bestrijk de buitenkant met boter en gecondenseerde melk. 

Herkomst 

Martabaks ontstonden waarschijnlijk in India tijdens de middeleeuwen om uiteindelijk in Saudi-Arabië, Jemen, Maleisië, Thailand en Indonesië te belanden. Muttabaq is echter Arabisch voor ‘gevouwen’ en mogelijk stamt het gerecht dan ook uit het Midden-Oosten. Doordat Indonesië veel cacao produceert, is de versie met chocolade daar niet meer weg te denken. 

Proefnotities 

Martabak manis wordt voor je ogen klaargemaakt. Eerst de pannenkoek: hierbij is het de kunst de randen bruin te krijgen zonder dat ze verbranden, het beslag in het midden moet gaar, maar mooi luchtig en niet te zwaar zijn en het geheel moet gemakkelijk uit de pan komen. Bestel voor een uitermate voldoening gevende ervaring de speciale chocolade- kaasvariant. Aan één helft worden boter, gecondenseerde melk, pure hagelslag, gehakte pinda’s en zaden toegevoegd, op de andere helft komt de kaas. De ingrediënten van de vulling smelten al samen tot een verrukkelijk smeuïge laag voordat de martabak manis wordt gevouwen; daarna hoef je hem alleen nog maar te verslinden.

Trek gekregen in meer? Je kunt het boek Beste streetfood ter wereld hier bestellen.

Openingsbeeld: rikirisnandar / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram