Haal de wereld in huis met het lekkerste streetfood: recept voor Lángos

Redactie Lonely Planet

Een van de beste manieren om een land te leren kennen is misschien wel door het eten. En wanneer je niet daadwerkelijk naar het land toe kan om te proeven, dan haal je de lekkerste gerechten gewoon in huis! Daarom delen we met veel plezier de komende weken heerlijke recepten van Lonely Planet's Beste streetfood ter wereld. Deze keer: Lángos  uit Hongarije.  

Deze voedzame gefrituurde ronde broodkussentjes worden ingewreven met knoflook en belegd met gruyère of emmentaler en zure room. Ze zijn een typisch hongaarse namiddagsnack. 

Benodigdheden 

 • 1 grote aardappel, gekookt, geschild en fijngeprakt 
 • 21⁄2 tl gedroogde gist 1 tl suiker
 • 220 g bloem plantaardige olie 
 • 3⁄4 tl zout
 • 120 ml melk
 • 2 teentjes knoflook, doormidden gesneden
 • zout 
 • dille, gehakt, naar smaak 

Bereidingswijze

 1. Doe alle ingrediënten (behalve de knoflook, zout en de dille) in een mengkom. Meng alles tot een smeuïg geheel. 
 2. Kneed het mengsel met de deeghaak van een elektrische mixer in ongeveer 6 minuten glad. leg het deeg in een ingevette kom, dek het af en laat het rijzen tot het in volume is verdubbeld. 
 3. Verdeel het deeg in vier porties die je op een licht met bloem bestoven werkvlak tot vier rondjes kneedt. dek het deeg af en laat het 20 minuten rusten. 
 4. Verhit de olie in een frituurpan tot 180 °c. Plet het deeg en rek het uit tot een ronde deeglap van ongeveer 20 cm doorsnee. 
 5. Bak de deeglapjes afzonderlijk in ongeveer 2 minuten aan beide zijden goudbruin. laat ze uitlekken op keukenpapier. 
 6. Wrijf de lángos in met het doorgesneden teentje knoflook, strooi er zout en dille over en serveer ze. 

  TIP Lángos worden ook vaak belegd met bijvoorbeeld paddenstoelen, kaas, rundvlees, aubergine en kool. 

Herkomst 

In de koude hongaarse winters hadden mensen stevig voedsel nodig dat hen warm hield en energie gaf. Aardappeldeeg was de voor de hand liggende keus. Dit zalige gerecht was op het platteland oorspronkelijk een bijproduct van brood bakken. Traditioneel werd lángos van overgebleven deeg gemaakt en in een steenoven gebakken; de naam is afgeleid van het lokale woord voor ‘vlam’. het werd op de dagen dat het brood werd gebakken bij het ontbijt geserveerd.

Proefnotities 

De geur van dit warme deegachtige gerecht is hemels en als het eenmaal is ingewreven
met een doorgesneden teentje knoflook wil je echt nooit meer een alledaagse gefrituurde pizzasnack – lángos verslaat alles. De afgelopen jaren beleefde hongarije een ware lángos- revival en een groeiend aantal straatverkopers voldoet aan de vraag van de vele klanten die met weemoed terugdenken aan het echte hongaarse eten. Lángos-stalletjes zie je nu overal waar mensen samenkomen, zoals op de stations, de stranden langs het Balatonmeer en de Donau, en op markten. hier wordt de lángos geserveerd met een romige knoflooksoep – echt verrukkelijk, zolang je niet van plan bent daarna iemand te kussen.

Trek gekregen in meer? Je kunt het boek Beste streetfood ter wereld hier bestellen.

Openingsbeeld: P. Razenberg / iStock