Haal de wereld in huis met het lekkerste streetfood: recept voor BeaverTails Pastry

Redactie Lonely Planet
Haal de wereld in huis met het lekkerste streetfood: recept voor BeaverTails Pastry

Een van de beste manieren om een land te leren kennen is misschien wel door het eten. En wanneer je niet daadwerkelijk naar het land toe kan om te proeven, dan haal je de lekkerste gerechten gewoon in huis! Daarom delen we met veel plezier de komende weken heerlijke recepten van Lonely Planet's Beste streetfood ter wereld. Deze keer: BeaverTails Pastry uit Canada!

De bever is het nationale symbool van Canada en een BeaverTail is het nationale gerecht. BeaverTails zijn geen echte beverstaarten, maar uit Ontario stammende zoete deegsnacks die inmiddels in heel Canada worden verkocht. 

Benodigdheden 

  • 2 tl gedroogde gist
  • 60 ml lauw water
  • 1 tl suiker
  • 150 g bloem
  • 150 g volkorenmeel
  • 1 tl zout
  • 60 ml warme melk
  • 45 g boter, gesmolten
  • 1 ei
  • plantaardige olie, bijvoorbeeld koolzaadolie, om mee te frituren
  • kaneelsuiker, om erbij te serveren 

Bereidingswijze

  1. Roer de gist, het water en de suiker in een kleine kom door elkaar en laat het 5 minuten rusten.
  2. Zeef de bloem, het meel en het zout boven een grote kom. 
  3. Maak een kuiltje in de bloem en voeg het gistmengsel, de melk, boter en het ei toe. Roer alles goed door elkaar. 
  4. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het ongeveer 10 minuten tot het zacht en soepel is. 
  5. Leg het deeg in een licht met olie ingevette kom en laat het rijzen tot het in volume is verdubbeld. 
  6. Sla de lucht uit het deeg en kneed het nog een paar minuten. 
  7. Verdeel het deeg in twee ballen en ga hiermee door tot je acht ballen hebt. 
  8. Rol elke deegbal met een deegroller tot een platte, langwerpige ‘beverstaart’. 
  9. Verhit de olie in een frituurpan (of een pan die genoeg olie kan bevatten om te frituren). 
  10. Frituur de deegplakjes, met een paar tegelijk, aan beide zijden goudbruin. 
  11. Schep ze met een schuimspaan uit de olie, bestrooi ze met kaneelsuiker en serveer ze onmiddellijk. 

TIP Het originele recept is een handelsmerk en wordt geheimgehouden, maar deze versie komt aardig dicht in de buurt, vooral als je ze gloeiend heet serveert met de kaneelsuiker. 

BeaverTails werd opgericht door Grant en Pam Hooker | Foto: ZisaPhoto / 500px

Herkomst 

Volgens Grant Hooker, die met zijn vrouw Pam BeaverTails oprichtte, heeft hij het recept van deze ‘Canadese donut’ van zijn grootmoeder. Dit gefrituurde deeglapje dat wordt bestrooid met suiker en kaneel werd in veel Canadese boerenfamilies gezamenlijk bereid. De Hookers openden hun eerste zaak in Ottowa in 1980 en BeaverTails werd een gedeponeerd handelsmerk. 

Proefnotities

Beavertails zijn een kruising tussen een donut en beboterde toast met suiker en kaneel. Het deeg is een mengsel van hartig en zoet. veel landen hebben vergelijkbare snacks, maar Beavertails onderscheiden zich door het korrelige deeg. En omdat ze op bestelling worden gefrituurd, eet je ze altijd wanneer ze nog warm en licht krokant zijn. Het lekkerst zijn ze tijdens het schaatsen op het Rideau Canal in Ottawa, dat in de winter de grootste ijsbaan ter wereld is. De lekkernij geeft je niet alleen energie voor tijdens het schaatsen en andere buitenactiviteiten in de vrieskou, maar maakt ook je handen weer lekker warm.

Trek gekregen in meer? Je kunt het boek Beste streetfood ter wereld hier bestellen.

Openingsbeeld: BobNoah / Shutterstock


Volg Lonely Planet op Instagram