Griekenland in het klein

Redactie Lonely Planet

De Griekse eilanden zijn altijd al een favoriet onder reizigers geweest, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Maar wat als je behoefte hebt aan iets unieks? Ga dan naar de Kleine Cycladen: Griekenlands best bewaarde geheim. 

De Kleine Cycladen (Μικρές Κυκλάδες, Mikrès Kiekladès, in het Grieks) liggen aan de rand van de grotere Cycladen-eilandengroep, die onder andere bestaat uit bekende eilanden als Mikonos, Santorini en Ios. Ze zijn genoemd naar hun omvang en relatieve onbeduidendheid, maar hoe achteloos die naam ook klinkt, er wonen wel degelijk mensen. De Kleine Cycladen behoren tot de kleinste bewoonde eilanden van Griekenland: hun vaste bevolking telt nergens meer dan een paar honderd.

Een traditionele windmolen op Koufonisia | Foto: Carolyn Bain / Lonely Planet

Kennismaken met de Kleine Cycladen

Slechts vier van de eilanden in de Kleine Cycladen zijn bewoond. Drie liggen gegroepeerd ten zuiden van Naxos: Iraklia (de grootste van de groep met 19 vierkante kilometer), Schinousa en Koufonisia. Koufonisia bestaat in feite uit drie eilandjes - de belangrijkste, Ano (of Pano, “boven”) Koufonisia, telt 400 inwoners en is de grootste nederzetting in de Kleine Cycladen. Het vierde eiland, Donoussa, ligt gescheiden van de rest ten noordoosten van Naxos. Als je je echt van de wereld wil afzonderen, kun je hier het beste naartoe gaan.
Voor de eilandliefhebber is deze reeks kleine, afgelegen eilandjes een waar paradijs. Een bezoek voelt als Griekse vakantie-ervaring van 20 jaar geleden, toen alles langzamer ging en de geneugten simpeler waren. In de Kleine Cycladen doe je een stapje terug en schakel je om naar het eilandritme. Door de magische combinatie van wandelen, zwemmen, siësta's, een goed boek en ontspannen etentjes in de taverna's vergeet je gegarandeerd welke dag van de week het is.

Je bereikt het Kendros-strand op Donouse via een wandelpad vanaf Stavros | Foto: Carolyn Bain / Lonely Planet

Verken stranden en paden

De zee rondom de Kleine Cycladen is oogverblindend mooi. Wat ons betreft heeft Koufonisia de beste plekjes om te zwemmen, maar ieder eiland heeft wel een paar rotsachtige baaien met besloten zandstrandjes waar je een duik kunt nemen in kristalhelder water. Sommige zijn gunstig gelegen bij het belangrijkste plaatsje (bijvoorbeeld op Donoussa en Koufonisia), anderen zijn alleen te voet of met de boot bereikbaar. In juli en augustus kan een lokale kapitein je tegen een kleine vergoeding met de boot overvaren naar één van de idyllische strandjes. Als je geluk hebt, biedt hij je zelfs een kleine cruise rondom het eiland aan, zodat je het in al zijn pracht kan bekijken.
De benenwagen speelt een belangrijke rol op alle Kleine Cycladen. Er zijn weinig geasfalteerde wegen, je kunt geen auto huren en er zijn ook geen taxi's. Accommodatie-eigenaars wachten je in de haven op om je samen met je bagage naar je overnachtingsplek te vervoeren. Toch kun je op Iraklia scooters huren, is op Koufonisia fietsverhuur populair en rijdt er op Donoussa ‘s zomer regelmatig een minibus over de belangrijkste eilandweg op en neer. Maar het zijn de wandelroutes die de Kleine Cycladen zo aantrekkelijk maken. Eindpunt van deze routes zijn vaak de prachtige baaien en verbluffende vergezichten over de met eilanden bespikkelde Egeïsche zee.

Een kleine rustieke taverna in Ano Koufonisi | Foto: Konstantinos_K / iStock / Getty Images

Eten en overnachten

Elk eiland heeft een uitstekend aanbod van domatia (kamers) om te huren. Deze zijn populair in juli en augustus, maar worden tegen lagere prijzen aangeboden in de rustigere maanden (bijna alle zijn gesloten van ongeveer oktober tot april). Er zijn eenvoudige nostalgische accommodaties, die doen denken aan een vervlogen tijdperk van eilandhoppen, plus een aantal aantrekkelijke stijlvolle pensions. Onze favorieten zijn Makares op Donoussa, Speires Hotel op Iraklia, Mersini Taverna op Schinousa en Anna Villas op Koufonisia.

De eetgelegenheden zijn het beste op Koufonisia, hoewel het gastronomische aanbod van Deli Restaurant & Cafe-Bar op Schinousa een speciale vermelding verdient. Een van de beste plekken om een middagje te lanterfanten is Kafeneio To Kyma, aan de kade van Donoussa. Dit is een old-school winkel annex café waar de lokale bevolking en bezoekers zich verzamelen voor ouzo, bier en backgammon.

De haven van Stavros | Foto: Carolyn Bain / Lonely Planet

Make it happen

Veerverbindingen naar de Kleine Cycladen zijn het beste vanaf Naxos (het grootste eiland van de Cycladen, met een luchthaven en regelmatige vluchten van en naar Athene). Amorgos is een andere optie, hoewel het geen luchthaven heeft.

Een van de voordelen van reizen in de Kleine Cycladen is een tochtje met de Express Skopelitis, het kleine veerbootje dat de eilanden verbindt met Naxos en Amorgos. Hij vaart het hele jaar door van maandag tot zaterdag, behalve bij extreem ruw weer. De aankomst van deze kleine, kloeke boot is in elke haven een groot evenement, waarbij de lokale bevolking massaal naar de kade stroomt om voedselbestellingen op te halen en de nieuwkomers te begroeten.

In de top-10 van Best in Europe 2018 staan de Kleine Cycladen op de zevende plaats. Bekijk hier de volledige lijst. 

Openingsbeeld: Aetherial / iStock / GettyImages