Gratis openbaar vervoer voor inwoners Luxemburg

Redactie Lonely Planet

Het openbaar vervoer in Luxemburg is sinds deze week gratis voor alle inwoners. Door alle treinen, bussen en trams gratis toegankelijk te maken, wil het land de CO2-voetafdruk verminderen.

Met de nieuwe regeling wil Luxemburg werknemers en forensen overtuigen om voor het openbaar vervoer te kiezen in plaats van de auto. Luxemburg-stad is een van de vier officiële hoofdsteden van de Europese Unie en het land is het eerste dat een dergelijke regeling uitvoert. Het is wel al eerder gedaan, maar dan in steden als Tallinn in Estland en Duinkerke in Frankrijk. 

Hoewel verschillende groepen van de meer dan 600.000 inwoners van Luxemburg al gratis reizen (zoals studenten jonger dan 30 jaar, of mensen jonger dan 20) zal dit nieuwe project iedereen ten goede komen en hopelijk de gewoonte van met een auto reizen te laten verschuiven naar het openbaar vervoer. Een obstakel in het plan kan zijn dat veel inwoners niet geheel tevreden zijn over het OV van het land. Er is daarom ook een plan om het hele systeem te moderniseren. 

Openingsbeeld: LIVINUS / iStock