Gratis kajakken in Europa terwijl je rivieren en meren schoonmaakt

Redactie Lonely Planet
Gratis kajakken in Europa terwijl je rivieren en meren schoonmaakt

Als het idee van gratis kajakken en tegelijkertijd het milieu een handje helpen tijdens je vakantie jou wel aanstaat, moet je naar Hamburg, Bergen of Kopenhagen gaan.

GreenKayak, een Deense NGO die ernaar streeft om de hoeveelheid afval in rivieren en meren te verminderen, heeft onlangs nieuwe locaties toegevoegd in deze drie steden. Kajakkers kunnen hier gratis tweepersoonskajaks lenen, in ruil voor het verzamelen van afval aan het oppervlak van het water. Ook vragen ze de vrijwilligers om hun ervaring te delen op social media met de hashtags #greenkayak en #miljøkajakken

Plastic afval is een groot probleem in landen over de hele wereld, en vele organisaties starten initiatieven om de milieuvervuiling te bestrijden. Zo ook binnen de reisindustrie. GreenKayak heeft ook locaties waar kajaks kunnen worden geleend in Aarhus, Odense en Præstø. De kajaks zijn heel effectief tijdens het verzamelen van afval, omdat ze erg flexibel zijn en in de buurt komen van gebieden die anders moeilijk te bereiken zijn. Er is ruimte voor twee personen en zijn erg stabiel, eerder kajakervaring is niet nodig om er een te lenen. Vrijwilligers krijgen reddingsvesten aan en apparatuur mee om afval op te vangen voordat ze aan de trip beginnen.

In de afgelopen twee jaar hebben enkele duizenden vrijwilligers 10.861 kilo afval verzameld uit de havens van Kopenhagen en Aarhus, en dit zal alleen maar stijgen als de nieuwe locaties worden toegevoegd. Kijk voor meer informatie op de website van GreenKayaks. 

Openingsbeeld: GreenKayak


Volg Lonely Planet op Instagram