Gratis cultuur snuiven in Italië

Redactie Lonely Planet
Gratis cultuur snuiven in Italië

Als je als cultuurliefhebber deze week in Italië bent, dan kom je op het juiste moment. Deze week is het Museum Week in Italië, waardoor je een paar van de beroemdste museums van het land gratis kunt bezoeken.

Van 5 tot 10 maart openen alle publieke culturele instellingen, inclusief musea, archeologische vindplaatsen, parken en galeries gratis haar deuren voor het publiek. Bezoek deze week bijvoorbeeld de overblijfselen van Pompeii in Napels, de Uffizi galerie in Florence of Rome’s Colosseum zonder ook maar een cent te hoeven betalen.

Bezoek gratis de overblijfselen van Pompeii in Napels, met uitzicht op Mt. Vesuvius. Foto: mantaphoto / iStock

De gratis week is een initiatief van het Italiaanse ministerie van cultuur. Het eerdere stelsel, waarbij musea gratis waren op elke eerste zondag van de maand, wordt hiermee vervangen. Hoewel de voorgaande regeling populair was, leidde het op de gratis zondagen tot lange rijen en drukte.

In plaats daarvan zullen musea verspreid over het jaar 20 dagen gratis toegankelijk worden. Dit zijn de komende zes dagen, zes vrije zondagen tussen oktober en maart en nog acht vrije dagen die de musea zelf mogen bepalen. Bovendien kunnen jongeren tussen de 18 en 25 jaar met de nieuwe regeling het hele jaar door voor maar twee euro de musea bezoeken.

Bewonder de werken van Da Vinci, Michelangelo en Rembrandt in de Uffizi galerie. Foto: Givaga / iStock

Als het nieuwe systeem succesvol blijkt, wordt de Museum Week volgend jaar eventueel opnieuw georganiseerd. De volledige lijst deelnemende musea vind je op de website.

Een ander soort museum? Ontdek de geheimen van de KGB in het Manhattan Spy Museum!

Openingsbeeld: hocus-focus / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram