Gezonde koraalriffen in de Rode Zee kunnen andere riffen redden

Redactie Lonely Planet

Klimaatverandering, overbevissing en vervuiling hebben een negatieve invloed op koraalriffen over de hele wereld. Wetenschappers in het Midden-Oosten hebben echter een verrassende ontdekking gedaan die zou kunnen helpen.

De koraalriffen in de Golf van Aqaba - het noordelijke puntje van de Rode Zee, omringd door Jordanië, Egypte, Israël en Saoedi-Arabië - blijven in leven ondanks klimaatverandering en toenemende watertemperaturen. Er wordt nu gekeken of dit koraal de rol van koraalreservoir van de wereld op zich zou kunnen nemen. Volgens professor Dr. Fuad Al-Horani van de Universiteit van Jordanië zijn er een aantal factoren die hebben bijgedragen aan de sterkte en het voortbestaan van de riffen in de Golf van Aqaba, waaronder de de beschermde ligging, de diepte van de golf, de natuurlijke schommeling van temperatuur tussen koude winters en hete zomers, lage jaarlijkse regenval en het gebrek aan rivieren die leeglopen in de golf. De gezonde koralen kunnen zich voortplanten en op andere delen van de wereld worden geplaatst waar de riffen afsterven. 

Hoewel het zeker een creatief en inspirerende oplossing is, lost het helaas het grotere probleem niet op: het terugdringen van de hoofdoorzaak van klimaatverandering en de vernieling van koralen waardoor riffen sterven. Zelf kun je wel bijdragen om deze factoren verminderen. Ondersteun bijvoorbeeld tijdens je reis lokale bedrijven die actief stappen ondernemen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en natuurlijke en culturele bronnen van de regio te beschermen. Zorg er daarnaast voor dat je altijd een zonnebrand gebruikt die veilig is voor het rif, vrij van chemische stoffen. Ook kun je tijdens je trip meehelpen afval op te ruimen op en in de stranden en oceanen. 

Openingsbeeld: Tunatura / iStock