Genieten van het uitzicht van Aurlandsfjord in Noorwegen

Redactie Lonely Planet

In Noorwegen vind je geen natuur op kleine schaal: het is een land van reusachtige gletsjers en buitenproportionele fjorden, zoals Aurlandsfjord met een van de mooiste uitzichten van het land. 

‘Het is onmogelijk om de ongerepte natuur hier nog mooier te maken, dus hebben we getracht iets aan de ervaring toe te voegen, niet aan het landschap,’ vertelt architect Todd Saunders. Hij wijst naar zijn creatie: de gladde, houten plank van het Stegastein-uitkijkpunt die uit een hoge berghelling steekt. Het uitkijkpunt biedt een spectaculair uitzicht over de brede Aurlandsfjord. Het is een zuidelijke uitloper van de machtige Sognefjord waarvan in de verte de steile, besneeuwde bergwanden loodrecht uit de grond rijzen. Het heeft miljoenen jaren gekost om dit schouwspel te perfectioneren. Het gletsjerijs scheurde onverbiddelijk door het landschap en liet een kloof van steile rotsen achter dat deels gevuld is met zeewater. Vandaag de dag is het water zo kalm dat boten die door de fjord varen honderden meters golvend water achter zich laten.

Architect Todd Saunders | Foto: Justin Foulkes / Lonely Planet

De houten loopbrug steekt 30 meter uit de bergwand en buigt dan plotseling af naar beneden in een elegante curve met aan het eind een glazen ruit, waardoor kijkers boven een 650 meter hoge afgrond komen te hangen. Verschillende bezoekers naderen de rand, om vervolgens geschrokken kreten te slaan en heel snel terug te rennen. Het uitkijkpunt is door Todd en zijn collega Tommie Wilhelmsen in 2006 ontworpen. Het is een van een reeks architecturale projecten die in natuurgebieden door heel Noorwegen zijn gebouwd, van het ruwe Trollstigen-plateau tot de winderige Lofoten-eilanden. 

‘Als je door dit geweldige landschap rijdt kan het zijn dat je het na een tijdje normaal gaat vinden,’ zegt Todd. ‘We wilden ervoor zorgen dat je je door het platform kwetsbaar en klein voelt. Je gaat echt rondkijken en ervaart hoe immens en schitterend de plek is.’ Hij grinnikt. ‘Ik hou ervan om hier te komen en te kijken hoe mensen reageren. Meestal hoor ik “Holy shit!” in ongeveer 15 verschillende talen.’ Hij lacht en gebaart naar een stel dat elkaar uitdaagt om dichter bij de rand te gaan staan, gillend van de opwinding, terwijl een paar anderen kalm over de rand van het glas leunen en de volle omvang van het prachtige fjordlandschap in zich op nemen. 

Waar te verblijven en eten

Fretheim Hotel

Dit 19de-eeuwse houten landgoed staat op een prachtige locatie aan het begin van een fjordinham in Flåm. Het gebouw is gemoderniseerd met een grote, glazen atrium en een nieuwe vleugel, zodat de gasten kunnen kiezen tussen een verblijf in de stijlvolle nieuwe kamers of in de historische vertrekken. Het uitstekende restaurant serveert onder andere gebakken heilbot met tijm en witte wijnsaus (kamers vanaf €219; hoofdgerechten vanaf €31; fretheimhotel.no).

Openingsbeeld: Justin Foulkes / Lonely Planet