Gemeenschapsvernieuwing: Medellín, Colombia

Redactie Lonely Planet

Van de gevaarlijkste stad ter wereld naar de innovatiefste: Medellín doorbreekt alle stereotypes in een heropleving die door de samenleving is teweeggebracht.

Als je Medellín ziet is het moeilijk voor te stellen dat dit ooit de gevaarlijkste stad op aarde was. Uitgestrekt over de Aburrávallei met rijen moderne gondels die van nette metrostations naar de uitlopers van het Andesgebergte lopen, ligt een stad vol ambitieuze futuristische architectuur, gewaardeerde openbare kunst en een bruisend nachtleven.

De transformatie is uiterst bijzonder. In slechts één generatie veranderde Medellín van een stad die werd beheerst door beruchte drugscriminelen, in de coolste stad van Colombia. Voormalige barrios organiseren nu graffititours, de neon Zona Rosa biedt culinaire hoogstandjes en late nachten, en de oversized kunst van Fernando Botero vind je overal terug.

De heropleving van de stad is voornamelijk te danken aan de voormalige burgemeester, Sergio Fajardo Valderrama, die openbare ruimtes heeft teruggewonnen, gedemobiliseerde paramilitairen opnieuw heeft geïntegreerd in de lokale gemeenschap en geld in de armere gebieden stopte. Zijn plannen voor nieuwe vervoersverbindingen tussen de barrios en het centrum werden gedreven door het idee van collectief eigendom, waardoor de stad en zijn inwoners dichter bij elkaar kwamen.

De inspanningen wierp zijn vruchten af: de stad heeft nu een kleurrijke culturele kant met poëzie-, tango- en bloemenfestivals. Met de bijnaam ‘stad van de eeuwige lente’ dankzij het warme klimaat jaarrond, voelt het inderdaad alsof de zon weer op de stad is gaan schijnen. Medellín is niet alleen nieuw leven ingeblazen, maar herboren.

Openingsbeeld: Sergio Lubezky/500px