Lokale gemeenschap zet zich in voor restauratie van Australië

Redactie Lonely Planet

Na een van de ergste bosbranden in de geschiedenis, herrijzen de regenwouden, de Sapphire Coast en de inheemse flora en fauna van Australië langzaam uit de as, dankzij de herstellende inspanningen van de lokale gemeenschap.

Vorig jaar ging bijna 27 miljoen hectare bush, bos en open grasland verloren in een van de grootste bosbranden ooit, waarbij naar schatting 3 miljard dieren zijn overleden of gewond geraakt. New South Wales en Victoria werden het zwaarst getroffen: hier raakten duizenden koala’s 80 procent van hun natuurlijke habitat kwijt.

Ondanks de immense schade helpen herstelplannen nu de zwaarst getroffen gebieden te herstellen. De Australische regering investeert $200 miljoen om inheemse soorten zoals de koala, de smalvoetbuidelmuis, en de wollemia (een soort naaldboom) te redden. Overzeese donaties financieren fokprogramma’s en faciliteiten voor wilde dieren.

Waarschijnlijk zal toerisme ook een praktische rol spelen in het herstel, dankzij organisaties als Echidna Walkabout Tours en Australian Wildlife Journeys die tours aanbieden voor het herstel van koala’s. Met deze rondleidingen kunnen reizigers bomen planten, onkruid wieden of biodiversiteitsonderzoeken uitvoeren in inheemse habitats voor wanneer de buideldieren terugkeren naar de natuur. Natuurlijk zullen ze er ook koala’s ontmoeten.

Ook is er een aantal initiatieven om klimaatvriendelijker te worden, zoals meer laadpalen voor elektrische voertuigen, touringcars die op waterstof rijden en hernieuwbare energiebronnen in gebouwen. Maar het zijn de collectieve liefdadigheids- en vrijwilligersinspanningen van de National Bushfire Recovery Agency die het meest helpen.

Hoewel de schade groot is, blijft Australië een groot land en dus zijn meer dan 97 procent van de attracties, zoals de Great Ocean Road en de Great Barrier Reef, onbeschadigd. Bovendien mogen reizigers die zich inzetten voor het herstel van bosbranden nu 12 maanden in het land blijven in plaats van de gebruikelijke zes, zodat er genoeg tijd over is om het land te verkennen.

Openingsbeeld: Pete Seaward / Lonely Planet