Geld uit de Trevifontein gaat niet langer naar het goede doel

Redactie Lonely Planet

Het is een breuk met een jarenlange traditie; het geld dat mensen in de Trevifontein gooien, zo’n €4000 per dag, gaat niet langer naar het goede doel maar naar de gemeente Rome zelf. Niet iedereen is blij met dit besluit. 

Sinds 2001 wordt al het geld dat uit de wereldberoemde fontein wordt gevist gedoneerd aan de Roomse tak van Caritas, een internationaal katholiek goed doel. Dit geld wordt vervolgens gebruikt om daklozen en arme bewoners van de stad te helpen. Per 1 april zal de gemeente Rome dit geld in eigen zak gaan steken.  

De gemeente wil het geld gebruiken voor welzijnsprojecten en het verbeteren van de infrastructuur. De bewoners van de stad hebben de afgelopen tijd geprotesteerd tegen de groeiende problemen in de stad, waarvan de meest zichtbare de vele kuilen in de wegen en bergen afval op de trottoirs zijn. 

Het besluit om het geld niet langer aan Caritas te doneren werd initieel in 2017 al gemaakt maar stuitte destijds op zoveel kritiek dat het niet werd doorgevoerd. Nu de problemen zich opstapelen voor de Italiaanse hoofdstad, begint men zich af te vragen of de anderhalf miljoen die jaarlijks in de fontein wordt gegooid, niet juist in de stad zelf moet worden geïnvesteerd.  

Gemeenteraadsleden keurden het voorstel, dat per 1 april in moet gaan, in december al goed. De meningen over het voorstel zijn door het hele land echter behoorlijk verdeeld waarbij boze krantenkoppen die beweerden dat de stad van de armen steelt niet uitbleven. 

De Trevifontein is bijna 350 jaar oud maar de traditie dat mensen muntjes in de fontein gooien begon pas in 1954 naar aanleiding van de film Three Coins in the Fountain. Als je een muntje met je rechterhand over je linkerschouder in het water gooit, zou dit geluk moeten brengen en ervoor zorgen dat je op een dag weer terug zult keren naar het mooie Rome. Door het al maar groeiende aantal toeristen dat jaarlijks naar de stad komt, zou je bijna geloven dat de legende waar is...

Plan jij een bezoek aan Italië binnenkort? Vergeet dan niet in Piëmont langs te gaan, de nummer 1 regio in de Lonely Planet Best in Travel lijst voor 2109. 

Openingsbeeld: Photosof / iStock