Gek op groen? Dit zijn de groenste steden wereldwijd

Redactie Lonely Planet

Steeds meer reizigers zijn bewust bezig met milieu en duurzaamheid bij het kiezen van hun volgende bestemming. Deze nieuwe index is een handige tool om te zien welke steden het groenst zijn. Spoiler alert: wil je naar de groenste stad van de wereld, bereid je dan voor op een reis naar het hoge noorden.

Het Nederlandse bedrijf TravelBird stelde de index samen aan de hand van kaarten van vijftig steden die lid zijn van de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD). Het doel van de Green City Index is om de ultieme reisgids voor natuurliefhebbers en milieubewuste reizigers samen te stellen. Steden doen steeds meer moeite om duurzaam en milieubewust te zijn en richten steeds meer groene ruimten in. De stad die voorop loopt in deze groene ontwikkeling is de IJslandse hoofdstad Reykjavik.

Reykjavik is de groenste stad van de wereld met 410,84 vierkante meter groen. | Foto: Boylaso / iStock

Voor de index keek TravelBird naar de hoeveelheid groen in de vijftig steden, opgedeeld in drie categorieën: natuurlijk groen, aangelegd groen en voedselproductie groen. De hoeveelheid groen in vierkante meters werd toen afgezet tegen het aantal bewoners van de stad. In het geval van Reykjavik kan elke bewoner van 410.84 vierkante meters groene ruimte genieten.

Op de tweede plaats eindigt Auckland in Nieuw-Zeeland, met 357.20 vierkante meter groen per inwoner. Bratislava in Slowakije sluit de top 3 af met 332.99 vierkante meter groen. 

Het Nieuw-Zeelandse Auckland is de tweede groenste stad van de wereld met 357,20 vierkante meter groen per inwoner. | Foto Onfokus / iStock

Met de index hoopt TravelBird reizigers te helpen bij het kiezen van hun volgende reisbestemming. Dus, wil je je komende reisje op een eco-friendly manier plannen, check dan eerst de top tien voor de perfect groene bestemming.:

  1. Reykjavik, IJsland, met 410.84 vierkante meter groen
  2. Auckland, Nieuw-Zeeland, met 357,20 vierkante meter groen
  3. Bratislava, Slowakije, met 332,99 vierkante meter groen
  4. Göteborg, Zweden, met 313,87 vierkante meter groen
  5. Sydney, Australië, met 235,73 vierkante meter groen
  6. Praag, Tsjechië, met 220.54 vierkante meter groen
  7. Rome, Italië, met 166,47 vierkante meter groen
  8. Bern, Zwitserland, met 131,73 vierkante meter groen
  9. Hamburg, Duitsland, met 114.07 vierkante meter groen
  10. Riga, Letland, met 113,04 vierkante meter groen

Rotterdam is als groenste Nederlandse stad op plaats 19 geëindigd. Wil je de volledige lijst bekijken? Dat kan hier.

Ben jij een eco-friendly reiziger? Lees dan hier verder.

Openingsbeeld: Creative-Family / iStock