Geheimen van Marrakesh

Redactie Lonely Planet
Geheimen van Marrakesh

Het bruisende Marrakesh is onlangs benoemd tot de eerste Culturele Hoofdstad van Afrika. De stad heeft deze titel onder andere te danken aan de architectuur en het artistieke en culturele erfgoed, zo vind je in Marrakesh bijvoorbeeld twee Unesco-werelderfgoederen. Maar dat is nog lang niet het enige dat deze magische stad te bieden heeft, ga van de gebaande baden en ontdek drie geheimen van de stad.

Een zee van cactussen

Aan de rand van Marrakesh vind je Cactus Thiemann. Hoewel dit een van de grootste cactusboerderijen van Noord-Afrika is, hoef je het zeker niet te delen met de massa. En dat is fijn, want het betekent dat je in alle rust tussen cactussen zo hoog als gebouwen kunt rondlopen en kunt verdwalen tussen de 150 verschillende soorten.
Bezoeken kan alleen op afspraak, deze maak je door te mailen naar cactusthiemann@gmail.com

Een stad in een stad

Wandelen door de Joodse wijk van Marrakesh, de mellah, voelt alsof je een geheime stad binnen bent gelopen. Hoewel het vlak bij het centrum ligt, heeft de mellah een geheel eigen sfeer. Boven de deurposten hangen davidssterren en balkonnetjes hangen boven smalle straatjes. Breng een bezoek aan de Lazama-synagoge, speur naar stoffen op de Mellah Markt en bezoek de joodse begraafplaats. 

Een Berberse ontsnapping

Als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad, wijk dan uit naar Amizmiz. Dit kleine Berberdorpje aan de voet van het Atlasgebergte ligt slecht 55 kilometer van de stad en is perfect voor een dagtrip. Ga op dinsdag om de traditionele markt mee te krijgen. Dorpelingen uit omringende Berberdorpen komen dan hun zelfgemaakte producten, etenswaar en kruiden verkopen. Je kunt een wandeling maken door het omringende landschap, met besneeuwde bergtoppen op de achtergrond.  

Openingsbeeld: ChrisHepburn / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram