Geen Human Zoo taferelen in Huay Pu Keng

Floor Sudowe

Huay Pu Keng is een klein dorpje in Mae Hong Song in het noorden van Thailand waar de Kayan leeft, een etnische subgroep die vooral bekend is van de vrouwen die gouden ringen om hun nek dragen. In de afgelopen jaren is er in de media veel bericht over de ethische onjuistheid van het bezoeken van dergelijke dorpen, maar dit dorp komt met een tegengeluid. Zij willen juist graag bezoekers ontvangen, zolang het maar interactieve bezoekjes zijn, géén human zoo taferelen.  

In een korte documentaire van Marko Randelovic vertelt Mu Tae, zelf draagster van de ringen, over hoe zij vroeger opkeek naar de oudere Kayan vrouwen die ringen om hun nek droegen. Het dragen van de ringen was voor haar een vrijwillige keuze. 

De Kayan leven oorspronkelijk in Myanmar maar moesten voor de burgeroorlog naar Thailand vluchten, een deel van de Kayan leeft nog wel in Myanmar maar een deel ook in Thailand. Mu Tae woont nu 25 jaar in Thailand, maar niet geheel zonder problemen. De kinderen van de Kayan kunnen geen Thais staatsburgerschap krijgen, wat grote gevolgen voor hun opleiding en dus toekomst heeft.  

Teruggaan naar Myanmar is evenmin een optie, na alles wat ze in Thailand hebben opgebouwd moeten ze daar helemaal opnieuw beginnen, zonder land, zonder iets. In het kader hiervan kunnen zij toerisme juist goed gebruiken, mits op een interactieve manier. Community Based Tourism (CBT) zou voor hun een uitkomst kunnen zijn.  

Leer traditionele Kayan doeken weven in Huay Pu Keng. | Foto: Charlotte Vogels

De afgelopen zes jaar is de organisatie Fair Tourism hard bezig geweest om de human zoo taferelen in Huay Pu Keng om te zetten naar Community Based Tourism. Er worden verschillende workshops in het dorp aangeboden. Bezoekers kunnen armbanden, bamboe bekers, waterflesjes of bellen leren maken. Ook kunnen ze proberen te weven om bijvoorbeeld een haarbandje te maken. Alle workshops worden gegeven door Kayan kunstenaars. 

Gasten kunnen ook voor een geleide tour naar een grot kiezen, waar verschillende kunstvoorwerpen uit de tweede wereldoorlog te bewonderen zijn. Onderweg naar de grot leren ze alles over medicinale planten. Het is eveneens mogelijk om in het dorp te eten of er te verblijven.  

Community Based Tourism is een absolute win-win situatie. Bezoekers krijgen een unieke ervaring en een leuk zelfgemaakt souvenirtje mee en de Kayan kunnen van het hogere inkomen gezondheidszorg, opleidingen en andere projecten realiseren.  

Wil je meer weten over het project in Huay Pu Keng? Kijk dan op de website van Fair Tourism of bekijk de korte documentaire.

Kayan: Beyond The Rings from Marko Randelovic on Vimeo.

Openingsbeeld: Sabirmallick / iStock