Gedestilleerd: Irish coffee

Redactie Lonely Planet

Irish coffee – een evenwichtige mix van cafeïne en alcohol – verwarmt je van binnenuit. Geen wonder dat het populair is in zowel het regenachtige Ierland als het mistige San Francisco.

Het was een stormachtige nacht in de winter van 1943: een watervliegtuig was op weg naar Canada vanuit de haven van Foynes in het zuidwesten van Ierland, maar werd gedwongen terug te keren vanwege het slechte weer. Bij terugkomst in Ierland gaf Chef Joe Sheridan de gekoelde passagiers koffie gemengd met Ierse whisky… en de traditie was geboren. In 1952 was reisschrijver Stanton Delaplane zo onder de indruk van het drankje op het vliegveld van Shannon dat hij het stiekem mee terug nam naar Amerika.

Maak het

  • 60 ml double cream
  • 100 ml sterke hete koffie
  • 2 tl bruine suiker
  • 40 ml Ierse whisky
  • verse nootmuskaat (optioneel)

Stap 1: Giet wat heet water in het glas om het wat op te warmen.
Stap 2: Klop de room voorzichtig met een garde tot hij dik maar niet luchtig is – hij moet nog steeds van een lepel kunnen glijden.
Stap 3: Doe de koffie, suiker en whisky bij elkaar in een apart glas en roer tot de suiker is opgelost.
Stap 4: Giet het hete water uit het glas en voeg vervolgens het koffiemengsel toe. Schep de room voorzichtig in een dikke laag over de koffie, zodat je het glas tot aan de rand vult. (Sommige mensen laten de room liever “drijven” door deze voorzichtig over de achterkant van een lepel te gieten). Roer in ieder geval niet, want de koffie is het lekkerst als je het door de room heen drinkt.
Stap 5: Rasp eventueel wat nootmuskaat over de bovenkant.

Drink het

De eerste slok van een perfect gemaakte Irish coffee is een wonderlijke sensatie: eerst de koude, dikke room en misschien zelfs de geur van nootmuskaat, daarna de warme, zoete koffie en dan om het af te maken de zachte warmte van de Ierse whisky. Het drankje smaakt het beste in een pub met een houten interieur of een andere gezellige bar, bij voorkeur met uitzicht op het slechte weer dat je vermijdt. Irish coffee is een soort goocheltruc in een glas, omdat de suiker in de koffie de room ondersteunt. Serveer het drankje niet in een rechte mok, want dan lost de room te snel op.

Irish coffee is inmiddels zo ingeburgerd in Nederland dat je het bij veel restaurants en brasseries kunt bestellen, maar de ervaring is wel het authentiekst (zo authentiek als je het kunt krijgen buiten Ierland) in een Ierse pub. Iedere zelf-respecterende stad heeft er wel eentje, maar Deventer spant de kroon: hier wordt zelfs een Irish pubfestival gehouden! Toegegeven, niet ieder café dat meedoet is een Ierse pub, maar The Irish Elk in ieder geval wel. Bij deze pub op de Deventerse Brink eet je niet alleen een full Irish breakfast, maar warm je ook op met een heerlijke Irish coffee. En om in de sferen te blijven, stap je daarna toch gewoon over op Guinness!

Openingsbeeld: eugene_remizov / iStock