Gastvrije bestemming: Amman, Jordanië

Redactie Lonely Planet

De beroemde Jordaanse gastvrijheid vindt zijn oorsprong in Levantijnse en bedoeïenentradities en geeft de hoofdstad Amman zijn ziel.

Ooit was Amman niet meer dan een tussenstop onderweg naar de roze zandstenen tempels van Petra of het woestijnzand van Wadi Rum, maar nu is de hoofdstad van Jordanië uitgegroeid tot het intellectuele en artistieke centrum van het Midden-Oosten. De veranderingen hebben duizenden nieuwe bezoekers aangetrokken, die mede dankzij de beroemde Jordaanse gastvrijheid levenslange liefhebbers van de stad zijn geworden.

In Jordanië is ‘Ahlan wa sahlan’ (‘welkom’) geen loze begroeting. Gemoedelijkheid en vrijgevigheid komen voort uit Levantijnse en bedoeïenenculturen, maar zitten nu ingebakken in het Midden-Oosterse ontvangst, met het delen van eten en drinken als kern.

Een ervaring die je eeuwig zal koesteren – en waarvan het onbeleefd is om te weigeren – is een maaltijd delen met een lokaal gezin. Met een beetje geluk zullen gasten melkachtige arak (een ongezoete, gedistilleerde drank) en mansaf (een traditioneel rijstgerecht van lamsvlees met lokale yoghurt) proeven, aan een tafel omringd door nieuwe vrienden. Bij een traditionele borrel na de maaltijd worden ook drie kopjes koffie geschonken: een als welkom, een tweede om van te genieten en een derde als teken van respect.

Er zijn tal van mogelijkheden voor authentieke interactie in de stad. De meeste reuring vind je in het centrum, Al Balad, waar je marktkraampjes vindt met kruiden, kleding en muziekinstrumenten, maar ook de winkel Habibah, die Ammans beste kunafeh verkoopt (een zoet kaasdessert). Duik hippe wijken in als Weibdeh en Jabal Amman voor hun kunstgalerijen en creatieve cafés: hier vind je de energie die Amman heeft omgetoverd tot het kloppende hart van het Midden-Oosten – en de gastvrijheid die ervoor zorgt dat bezoekers blijven terugkomen.

Openingsbeeld: Jennifer Hayes/Getty Images