Fotograaf vertelt: lavawaterval op Hawaï

Redactie Lonely Planet

Landschapsfotograaf Michael Shainblum reisde naar Hawaï om een zeldzame “lavawaterval” te zien 

Kilauea is een actieve schildvulkaan in Hawaii Volcanoes National Park die zowat constant aan het rommelen is. Toen ik deze foto maakte was er iets heel bijzonders aan de gang; een bijna unieke gebeurtenis. Bij de Kamokunadelta stroomde een enorme stortvloed van lava uit de vulkaan, van meer dan 20 meter hoog de Stille Oceaan in. Dit fenomeen was slechts een paar weken lang zichtbaar, dus het was echt geweldig om te zien. 

Om er te komen reden we met een gids naar de andere kant van het eiland en betraden we het park te voet. Vanuit daar namen we een tour in een gigantische gepantserde boot van metaal die de hitte van het water aankon. Toen de boot dichter en dichter bij de lava kwam, voelde ik de lucht steeds warmer worden. Ik voelde tegelijkertijd de koude zeewind in mijn nek en de stomende, hete lucht in mijn gezicht. Uit een paddestoelwolk zag ik een stroom van rode lava door de dikke rookpluimen dansen. Het was een geweldige demonstratie van de kracht van Moeder Natuur. 

Een andere dag besloot ik tijdens zonsopgang de kliffen op te lopen om het natuurgeweld vanuit een andere hoek te bekijken. Op die plek maakte ik vanaf een afstandje met een zoomlens dit shot. De roodgloeiende lava ving het licht op van de opkomende zon, wat het tafereel nog specialer maakte. Het was eerlijk waar een van de onvergetelijkste dingen die ik ooit heb gezien. Later zag ik nog een glinsterende dubbele regenboog in de lucht boven de lavawaterval verschijnen. De subtiele kleuren die botsten met de kolkende explosie zagen er magisch en elementair uit. Als je dit ziet, begrijp je waarom de oude Hawaïanen geloofden dat deze vulkaan het huis van de godin Pele was. 

Hawaii Volcanoes National Park is een fantastische bestemming. Er is zoveel vulkanische activiteit te zien tijdens de tours. En het leuke is: de lava vloeit en verandert constant, dus ieders ervaring is hier uniek.

Bekijk meer van Michaels werk op shainblumphoto.com 

Openingsbeeld: Michael Shainblum