Fiji probeert met koraaltuinieren riffen te redden

Redactie Lonely Planet

Veel van de populaire koraalriffen in Fiji zijn afgestorven door grootschalige koraalverbleking. Verbleking treed op wanneer de kleurrijke algen die in het koraal leven worden afgestoten door stressvolle situaties zoals de stijging van de watertemperatuur. 

Een semi-gepensioneerde zeebioloog heeft echter een innovatieve oplossing bedacht om Fiji’s koraalriffen te helpen herstellen en bestand te maken tegen de omstandigheden die bleking veroorzaken. Dr. Austin Bowden-Kerby begon 40 jaar geleden met “koraaltuinieren” als experiment; het vermenigvuldigen van gezond koraal en het laten groeien in kwekerijen voordat het wordt getransplanteerd in aangetaste riffen; vergelijkbaar met tuinieren op het land. Hij werkt nu specifiek met koralen die het vermogen hebben beter te kunnen overleven in warmere wateren. 

Veel deskundigen zijn van mening dat de koraalriffen van Fiji de komende decennia niet meer zullen bestaan. Het Intergovernmental Panel on Climate Change voorspelt dat 99% van de riffen in 2050 verdwenen zal zijn als de temperatuur in de wereld met het huidige tempo blijft stijgen. Dr. Bowden-Kerby is een partnerschap aangegaan met de toeristische sector in Fiji om een initiatief te starten voor lokale resorts om hun eigen koraaltuiniers in dienst te nemen. De tuiniers zullen zijn werk verspreiden door zowel lokale bewoners als toeristen te onderwijzen over rifherstel.

Dr. Bowden-Kerby zegt ook dat koraaltuinieren kan worden uitgevoerd in andere delen van de Stille Oceaan waar de riffen zijn uitgeput. Hij is van plan dit jaar op Fiji een plek te bouwen waar internationale workshops in het herstellen van koraal kunnen worden gegeven aan zowel locals als reizigers. Projecten als deze zijn echter slechts een deel van de oplossing. Reizigers moeten bewust bijdragen aan het vertragen en de algemene strijd tegen klimaatverandering als we een reële kans willen hebben om koraalriffen en de planeet te redden. 

Lees ook: De drie mooiste stranden van Fiji. 

Openingsbeeld: Darryl Leniuk/Getty Images