Fiets van Rome naar Assisi op dit nieuwe fietspad in Italië

Redactie Lonely Planet

De gemeenteraad van Rome heeft onlangs plannen bekend gemaakt om een fietspad te creëren dat van de Italiaanse hoofdstad helemaal naar Assisi leidt. 

De route zal zo’n 250 kilometer lang zijn, van de Basiliek van St. Francesco d’Assisi in de regio Umbrië, naar de Sint-Pieterbasiliek in het Vaticaan. Het nieuwe fietspad is een samenwerking met meer dan 21 gemeentes, de stad Rome en het regionale natuurreservaat Nazzano Tevere-Farfa. Het project wordt omschreven als een ‘culturele, naturalistische, archeologische en religieuze reis’, die tal van dorpen, natuurreservaten en archeologische plekken omvat. De weg slingert ook langs rivieren, waaronder de Tiber in zowel Umbrië als Lazio, vandaar de naam van de route Via dell’Acqua. 

‘Dit is een unieke route die belooft om onze stad te verenigen met Assisi’, zegt de burgemeester van Rome Virginia Raggi. Het creëren van een fietspad is ook een kans voor ons om het netwerk van fietsvriendelijke ruimtes uit te breiden waar we ook in onze stad aan werken.’ De afgelopen jaren heeft Rome het concept van duurzame mobiliteit omarmd, een wereldwijd initiatief dat fietspaden, het delen van auto’s en elektrische voertuigen promoot, met de hoop de CO2-uitstoot te verminderen. Het Via dell’Acqua-project is hier een onderdeel van.  

Openingsbeeld: piola666 / iStock