Extreme sporten in het buitenland

Redactie Lonely Planet

Wil jij op vakantie wel eens iets anders doen dan cultuur snuiven in (historische) steden en chillen op het strand? Het is weer eens wat anders en je kunt er een enorme kick van krijgen. Het kan ook een heel leuke ervaring zijn. Ben je nieuw in de wereld van extreme sporten, wil je next level of jouw extreme sport in het buitenland beoefenen? Dan zijn deze drie extreme sporten misschien wel wat voor jou.

1. Raften

Heb je genoeg van het suppen en wil je wat extremers? Met raften kun je het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Het is dus een goede manier om extreme sporten te verkennen. Is het je eerste keer, dan kun je het beste beginnen met raften op een rustig kabbelend beekje of riviertje. Je doet het meestal met meerderen dus je staat er niet alleen voor mocht er iets misgaan. 

Thrillseekers kunnen beter kiezen voor wildwater raften. Dit doe je op een woeste rivier met veel stroomversnellingen en watervalletjes. Je moet als een team goed en snel kunnen sturen om de raft in evenwicht te houden, obstakels te vermijden en met de stroomversnelling mee te varen zodat je niet omslaat. Raften kan een enorme adrenalinekick geven. 

2. Slacklining

Slacklinen is eigenlijk per ongeluk ontstaan in Amerika in de jaren zestig van de vorige eeuw. Klimmers zijn er in Yosemite National Park mee begonnen toen ze niet konden klimmen vanwege slecht weer. Om de tijd te doden spanden ze stukken kunststof band tussen de bomen om op te balanceren. Slacklinen is inmiddels een populaire extreme sport. 

Er zijn verschillende vormen van slacklinen: lowlinen, longlinen, highlinen en waterlinen. Bij lowlinen hang je de slackline maximaal twee meter hoog. Dit is dus de minst gevaarlijke vorm van slacklinen. Bij longlinen gaat het erom dat je een zo groot mogelijke afstand aflegt.

Bij highlinen wordt de slackline zo hoog mogelijk gehangen. Dit kun je meestal alleen doen met zekering voor de veiligheid. Ervaren highliners spannen hun slackline boven hoge afgronden. Je moet dus geen last hebben van hoogtevrees als je dit wilt doen. Bij waterlinen span je de slackline boven het water. Boven een langzaam stromend riviertje of meertje hoeft dit niet gevaarlijk te zijn. Maar hang je de slackline boven een kolkende rivier dan kan een val wel gevaarlijk zijn.  

3. Street lugging

Bij street lugging lig je op je rug of buik op een skateboard en race je met snelheden van zo’n honderddertig kilometer per uur over het wegdek. Je voelt elk hobbeltje in het wegdek en moet het skateboard met je lichaam in balans zien te houden zodat je niet omslaat. Ook ligt het gevaar dat je uit de bocht vliegt constant op de loer. 

Op een recht wegdek is street lugging al een uitdaging, maar de echte daredevils kiezen natuurlijk voor een hellend wegdek met scherpe bochten en een afgrond. Hoewel de wegen vaak mooie uitzichten hebben, zul je nauwelijks tijd hebben om ervan te genieten. Keep your eyes on the road!

Bereid je goed voor 

Als je aan extreme sport gaat doen, zorg dan dat je goed verzekerd bent. Het kan namelijk gevaarlijk zijn en een ongeluk zit in een klein hoekje. En let op: met een reisverzekering ben je verzekerd tegen schade door ziekte, ongevallen en letsel dat je tijdens je vakantie op kunt lopen. Maar extreme sporten vallen meestal niet onder de standaarddekking. Hier heb je een aanvullende reisverzekering voor nodig en die is meestal duurder. Vergelijk daarom altijd meerdere verzekeraars en bereken je premie voordat je zo’n verzekering afsluit. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan die je reis achteraf alsnog verpesten. Door verzekeringen te vergelijken kies je altijd de verzekering die het best bij jou past voor de fijnste prijs. 

Deze content is aangeleverd door onze partner Centraal Beheer. De tekst reflecteert niet noodzakelijkerwijs onze redactionele visie.

Openingsbeeld: Tom Fisk/Pexels