Everest Base Camp in Tibet gesloten voor toeristen

Redactie Lonely Planet

De Chinese overheid heeft, voor iedereen zonder vergunning om de Mt. Everest te beklimmen, de Tibetaanse kant van de Everest Base Camp afgesloten. Het besluit is genomen als gevolg van de grote hoeveelheid rommel die zich op het terrein ophoopt.

Het kamp aan de Tibetaanse zijde is voor bezoekers makkelijk te bereiken, doordat je er simpelweg heen kunt rijden via een geasfalteerde weg naar boven. Het gemak waarmee het kamp te bereiken is heeft grotendeels bijgedragen aan het afvalprobleem. Klimmers met een vergunning zijn nog wel toegestaan om het kamp te betreden, maar hiervan zullen er nog maar 300 per jaar worden uitgegeven.

Met een klimvergunning mag je het kamp blijven betreden. Foto: Koonyongyut / iStock

Vorige lente ging een grote opruimactie van start, waarbij 8000 kilo aan afval werd weggegooid. Dit jaar worden er drastischere maatregelen getroffen en wordt er bovendien ook aandacht besteed aan het terugvinden van lichamen die op de berg zijn gebleven.

Als je de Mt. Everest wilt beklimmen vanaf Tibet, is het hoogst bereikbare punt voor bezoekers het Rongbuk klooster. Het klooster ligt 5000 meter boven zeespiegel en dichtbij de Base Camp, met een fantastisch uitzicht op de berg.

Het Nepalese kamp blijft wel open en is zelfs nog populairder. Ondanks het feit dat het kamp alleen bereikbaar is door een trektocht van meer dan een week, trok het kamp in 2016/2017 meer dan 45.000 bezoekers.

Nepal begint haar eigen schoonmaakactie op 25 april en verwacht daarbij meer dan 11000 kilo afval weg te werken. Hoewel er in 2014 al een programma werd opgezet om klimmers hun afval weg te laten gooien, zijn er nog steeds problemen met de hoeveelheid rommel. De actie moet elk jaar gaan plaatsvinden, waarmee een einde moet komen aan het afvalprobleem.

Houdt de hoogste berg ter wereld afvalvrij. Foto: hadynyah / iStock

Probeer iets nieuws: de top bereiken.

Openingsbeeld: saiko3p / iStock