Even uitrusten op de Spaanse Trappen in Rome nu verboden

Redactie Lonely Planet
Even uitrusten op de Spaanse Trappen in Rome nu verboden

Toeristen in Rome mogen niet langer op de Spaanse Trappen zitten, de iconische trap die de Piazza di Spagna verbindt met de Piazza Trinità dei Monti.

De Spaanse Trappen zijn een van de meest waardevolle bezienswaardigheden van Rome en een van de meest gefotografeerde attracties in Italië. De witte, marmeren trap met 135 treden, gebouwd tussen 1723 en 1726, deed dienst als achtergrond voor modeshows, fotoshoots en verscheen in iconische films zoals Roan Holiday uit 1953 met Gregory Peck en Audrey Hepburn.

Het is ook een plek waar toeristen even uitrusten, kaarten bestuderen, ijs eten of naar muziek luisteren van straatartiesten. Hierdoor is het minder een trap geworden, maar meer een verzamelpunt voor toeristen. Door de jaren heen hebben Romeinse ambtenaren geprobeerd mensen te ontmoedigen om daar te lang te blijven zitten door snacken of rondhangen te verbieden, maar de regels zijn tot nu toe niet strikt toegepast.

De nieuwe toeristische regels van Rome, bekend als Daspos, zijn gericht op het behoud van het karakter van de stad door bezoekers aan te moedigen hun omgeving te respecteren. De Daspos's zijn geïntroduceerd in steden als Florence en Venetië en voorkomen ander verstorend gedrag zoals lopen door fonteinen, eten of drinken of klimmen op monumenten en halfnaakt door de stad te lopen. Vorige maand kregen twee Duitse bezoekers een boete van € 950 voor het maken van koffie op de Rialtobrug in Venetië en werd hen gevraagd de stad te verlaten.

Openingsbeeld: Blueplace / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram