Eten als een local in de culinairste steden ter wereld

Redactie Lonely Planet

Van lokale boerenmarkten tot de beste gastronomische ervaringen: de liefde voor een stad gaat door de maag. Waar schuif jij aan in 2022? 

San Fransisco

San Francisco heeft de meeste restaurants en boerenmarkten per inwoner van Amerika en ze worden allemaal beleverd door innovatieve lokale biologische boeren. Andere Amerikaanse steden hebben misschien grotere monumenten, maar San Francisco heeft meer smaak.

Als je houdt van verrassingen...

Zal Outstanding in the Field je niet teleurstellen. Etentjes georganiseerd door deze groep met hun wortels in de Bay Area en gaststerrenchefs als Alice Waters duiken op de meeste onwaarschijnlijke plekken op (aardbeienvelden, zeegrotten, zandbanken, oases in de woestijn) om gasten naar de bron van hun eten te brengen. Schrijf je online in als de etentjes aangekondigd worden in maart; ze worden meestal gehouden van mei tot en met oktober en vinden buiten de stad plaats (outstandinginthefield.com).

Als je het beste Mexicaanse eten van de stad wil...

Volg dan de geluiden van applaus en tortilla’s in de maak naar La Palma Mexicatessen. Dit is de goudmijn van het Missiedistrict voor tamales, pupusas (gevulde tortillas) met aardappel en chicharones (gebakken varkenszwoerd), carnitas (langzaam gebraden varkensvlees), cotija (kaas uit Oaxaca) en hun eigen tomatillosaus. Je kunt afhalen of lekker in de zon gaan zitten aan een van de tafeltjes op de stoep (lapalmasf.com).

De binnenstad van Kopenhagen staat vol met gezellige terrassen. Daniel Ljunggren / iStock

Kopenhagen

Naast een universum aan Michelinsterren in Kopenhagen zijn er gelukkig ook genoeg beter betaalbare restaurants met innovatieve, moderne Deense gastronomie. En dan heb je nog gewaardeerde restaurants met klassieke Deense gerechten. Het eten van klassiekers als frikadeller (gehaktballen), sild (zure haring) en smørrebrød (belegde boterham) is een hoofdbestanddeel van de culinaire ervaring in Kopenhagen.

Als je op zoek bent naar Deense klassiekers in een modern jasje...

Ga dan langs bij Schønnemann voor zijn smørrebrød en schnaps. Je weet dat je goed zit als gerenommeerde chefs zoals René Redzepi van Noma fan zijn van een restaurant. Proef het smørrebrød dat naar hem is genoemd: gerookte heilbot met komkommerroom, radijs en bieslook. Een ander hoogtepunt is de King’s Garden (aardappel met gerookte mayonaise, gebakken ui en bieslook). Bestel zowel een biertje als een glas schnaps om het eten optimaal te beleven (restaurantschonnemann.dk).

Als je houdt van suiker en specerijen...

Die vind je bij Meyers Bageri, een kleine biologische bakkerij die eigendom is van de grondlegger van de New Nordic-beweging, Claus Meyer. Proef de blåbærsnurrer (bosbessenstengels), kanelsnægel (kaneelbroodje) en de gouden appelcroissants. Er zijn winkels verspreid door de stad; onze favoriet zit aan Store Kongensgade 46 (meyers.dk).

Buenos Aires

Met vele getalenteerde koks die aan het experimenteren zijn geslagen, wordt de culinaire wereld van Buenos Aires steeds dynamischer. Toch gaan veel bezoekers meteen voor de klassieke steak en wijn in de parillas (steakhouses) op praktisch elke straathoek; en er zijn weinig betere maaltijden dan een bife de chorizo (lendebiefstuk) en een fles malbec uit Mendoza.

Als je van een dynamische eetervaring houdt...

Ga dan naar CHILA, gevestigd in een voormalige loods voor graanopslag met uitzicht op de haven van Buenos Aires. In de open keuken wordt een voortreffelijk zeven gangen tellend proefmenu bereid. Chef-kok Pedro Bargero weet precies waar alle ingrediënten vandaan komen en blijft zich constant ontwikkelen. Zo proef je hier paddestoelen met zwarte knoflook en miso, of spinkrab met shiso. Als je à la carte eet, houd dan zeker wat ruimte over voor de creatie met dulce de leche en banaan van dessertchef Ana Irie (chilarestaurant.com).

Als je genoeg hebt van vlees...

Ga dan linea recta naar Bio. Dit lichte eethuis is gespecialiseerd in vegetarisch eten en is het eerste biologisch gecertificeerde restaurant van het land. Proef de quinoahamburger, couscous of linzenmilanesa, met daarbij verfrissende gemberlimonade. Ze maken ook vegan, raw en glutenvrije opties en bieden kooklessen (biorestaurant.com.ar).

Als je liever dichter bij huis gaat eten...

Bestel dan Lekker500 2022 en maak een keuze uit een van de 500 beste restaurants in Nederland, van bistro tot sterrenzaak. De meer dan 300 pagina’s tellende, objectieve en onafhankelijke gids staat boordevol recensies, dé Top-100 lijst, vele interessante interviews, achtergrondverhalen, kooktips en heerlijke recepten. Zo vind je gemakkelijk de eetervaring waar je naar op zoek bent in alle 12 provincies van Nederland. 

Tot en met zondag 28 november kun je de 44ste editie van Lekker500 bestellen zonder dat je voor de verzendkosten hoeft te betalen (voor verzendingen binnen Nederland) met de code LEKKER2022

De aankoop is een reservering en wordt 29 november verzonden, zodat je de gids op de dag van lancering, 30 november, binnen hebt. Vanaf 30 november ligt Lekker500 2022 ook in de winkels en kun je de gids nog steeds bestellen (maar dan betaal je €3,65 verzendkosten). 

Dit artikel verscheen in het novembernummer Lonely Planet magazine. Het volledige artikel lezen? Je bestelt de editie hier.  

Openingsbeeld: ibsky / iStock