eSwatini: een koninkrijk vol wilde reismogelijkheden

Redactie Lonely Planet

Safari en eSwatini klinken als de perfecte match. Toch zijn er maar weinig mensen die zich realiseren dat dit kleine Afrikaanse land barst van de mogelijkheden om het typerende Afrikaanse wildlife te bewonderen. Sterker nog, het is een van de beste plekken in het hele continent om een neushoorn te spotten.  

Maar deze bijzondere dieren zijn slechts het topje van de spreekwoordelijke ijsberg. eSwatini barst van de diersoorten en het land biedt talloze mogelijkheden om ze te bewonderen, of het nu te voet, te paard of per mountainbike is. Daarbij hebben de cultuur, historische rijkdommen en het landschap van eSwatini allemaal iets betoverends. 

Mkhaya Game Reserve

Het leven is niet altijd zo zwart-wit als we soms denken - hoewel het dat in het Mkhaya Game Reserve wel lijkt. Of je nu te voet of in een jeep op safari gaat, al snel wordt duidelijk dat twee van de meest iconische diersoorten in Afrika het hier voor het zeggen hebben, namelijk de witte en zwarte neushoorn. Het reservaat verkondigt al jaren dat bezoekers hier een grotere kans hebben om wilde neushoorns te zien dan waar dan ook in Afrika, en dat klopt ook. Het spotten van een neushoorn, vaak van dichtbij, is een onvergetelijk moment. Voor de meest intense ervaring speur je te voet naar deze reusachtige dieren. Zo kun je ook meteen zoeken naar andere dieren die in Mkhaya leven, zowel groot als klein. Het volgen van de verse sporen van een giraffe, serval, impala of zelfs mestkever is niet alleen fascinerend maar ook nog eens heel leerzaam. 

Malolotja Nature Reserve | Foto: Pal Teravagimov Photography/Getty Images

Malolotja Nature Reserve

Voor wie het indrukwekkende Afrikaanse landschap echt goed in zich op wil nemen is dit misschien wel de beste bestemming in eSwatini. Het Malolotja Nature Reserve is de perfecte plek om met beide benen op de grond het landschap te verkennen. Wandelaars en mountainbikers kunnen zich dagenlang tegoed doen aan het uitgebreide netwerk van paden dat kriskras door een gebied van 200 kilometer hooggelegen grasland en lagergelegen bush loopt. Een echte aanrader is het 11 kilometer lange Malolotja Falls Trail waarbij je glimpen opvangt van de 89 meter hoge Malolotja Falls (de hoogste waterval in het land), de Majolomba Falls en de berg Silotfwane. Mocht je bij het zien van de berg gemotiveerd raken; er loopt een pittig pad van 17 kilometer bij de berg op waarbij je niet alleen een spectaculair uitzicht over eSwatini hebt, maar ook over Mozambique en Zuid-Afrika. Met maar liefst 19 kampeerplaatsen is het ook mogelijk om verschillende tochten te combineren door een overnachting te doen. Zo kun je bijvoorbeeld twee of acht dagen onderweg zijn. 

Malolotja Nature Reserve | Foto: Heinrich van den Berg/Getty Images

Komati Valley

In deze vallei, gelegen in het oosten van het Malolotja Nature Reserve, kun je wat van eSwatini’s heden en verleden proeven. De gigantische Maguga Dam, een symbool voor de moderniteit, blokkeert het water van de rivier de Komati en vormt zo een groot meer dat gebruikt wordt voor irrigatie, stroomopwekking en watersport. Je kunt de dam bewonderen vanaf uitkijkpunten op de omliggende bergen, maar het  indrukwekkendste uitzicht heb je vanaf de brug die over de dam loopt. Intussen is de geschiedenis van de vallei nergens zo aangrijpend als in het Nsangwini Rock Art Shelter. Het shelter bezit een collectie van 4000 jaar oude schilderingen van Afrikaanse dieren (wilde honden, olifanten en leeuwen) maar ook van mensen die in verschillende fases tussen de materiële en spirituele wereld verkeren. Denk bijvoorbeeld aan jagers met speren, een man met het gezicht van een bidsprinkhaan en vliegende mensen met gevederde vleugels. Veel van de roodachtige schilderingen, sommige zeer kwetsbaar, zijn gemaakt van een mengsel van oker en dierenbloed. Van de zwarte schilderingen wordt vermoed dat ze van de eerste Bantu veehouders in de regio zijn. De korte wandeling naar het shelter is heel pittoresk, met uitzicht over de groene vallei en in de verte de rivier de Komati. 

Mlilwane Wildlife Sanctuary | Foto: max_on_air/Getty Images

Mlilwane Wildlife Sanctuary

Dit is het eerste beschermde gebied in eSwatini, en nog altijd een van de mooiste. Het landschap is spectaculair, het wildlife iconisch en het aanbod aan safari-activiteiten oneindig. Behalve krokodillen en nijlpaarden, die alleen in de buurt van en rondom waterpoelen leven, zijn er hier geen gevaarlijke dieren. Hierdoor kunnen bezoekers wandelend, per mountainbike of te paard het wildreservaat verkennen zonder zich zorgen te maken over op de loer liggende roofdieren. In het zadel heb je toegang tot de meeste gebieden. Een andere leuke bijkomstigheid: te paard kom je veel dichter bij dieren zoals zebra’s, wildebeesten, wrattenzwijnen en verschillende antilopesoorten (ook de zeldzame Roanantilope en Blauwe duiker), die normaal erg schuw zijn. Ook de goed aangegeven wandel- en fietspaden en self-drive safari’s zijn uitstekende opties voor een makkelijke en mooie verkenningstocht door de wildernis.  

eSwatini staat op de vijfde plek in de Best in Travel top 10 laden. Bekijk hier de volledige lijst.