Essentieel Indonesië: deze plekken moet je bezoeken

Redactie Lonely Planet

Indonesië is al langer een populaire reisbestemming; met name Bali trekt veel zonaanbidders aan met zijn prachtige zandstranden. Maar er is nog veel meer te ontdekken! Het ene moment loop je nog door een stad met wolkenkrabbers, de volgende dag sta je zomaar in een heuveldorpje, omringd door groen.

Een ijskoude hike naar de top van een vulkaan of zwelgen in een vochtig regenwoud op zoek naar orang-oetans en tijgers. Een yogales bij zonsopgang of een surfsessie op de beste golven van je leven. Indonesië heeft alles. De helft van de internationale reizigers gaan naar Bali, maar er is nog zoveel meer te ontdekken. Java, Sumatra, Sulawesi, noem maar op. Dit zijn de beste plekken om naartoe te gaan in Indonesië. 

Jakarta. Foto: Nikada/iStock

Jakarta, Java: de beste stad voor kunst en geschiedenis

Waar kun je beter grip krijgen op een land dan in de hoofdstad? Reis naar chaotisch Jakarta voor de beste restaurants, wildste nachtclubs en beste musea. Neem bijvoorbeeld het Museum Nasional voor de geschiedenis van het land, Galeri Nasional voor klassieke kunst en MACAN voor moderne en hedendaagse kunst. In Jakarta zie je veel van het koloniale verleden terug, met Nederlandse bouwstijlen naast traditioneel Indonesische en eromheen moderne hoogbouw. 

Orang-oetan in Tanjung Puting. Foto: Goddard_Photography/iStock

Nationaal Park Tanjung Puting, Borneo: de beste plek voor orang-oetans

Als je op zoek wilt naar orang-oetans dan is Borneo de place to be. Het eiland is de laatste plek ter wereld waar de apen nog in het wild leven (plus een paar verdwaalde dieren op buurman Sumatra). Nationaal Park Tanjung Puting is dé plek bij uitstek om orang-oetans te spotten. In het moerassige bos heeft de tijd zowaar stilgestaan. 

Lees ook: Ter land en ter zee: avonturen in Indonesië

Raja Ampat. Foto: Chris Hannant/iStock

Raja Ampat, West-Papoea: de beste plek om te snorkelen en duiken

Raja Ampat vloog ooit nogal onder de radar en was vooral bekend onder doorgewinterde duikers. Tegenwoordig is de archipel net uit de kust van West-Papoea een iets populairdere bestemming geworden. De eilandengroep is een schoolvoorbeeld van het paradijs: heuvels worden bedekt met groen regenwoud en heldere lagunes, omringd door een turquoise zee vol divers zeeleven. 

Een markt in Ubud. Foto: Nikada/iStock

Ubud, Bali: de beste plek voor wellness en cultuur

Rijstvelden bedekken de heuvels, omzoomd met palmbomen. Ergens speelt zachte muziek en overal zie je bloemenoffers. Ubud is de aantrekkelijkst een meest trendy stad op Bali. Huur een motor of scooter om op pad te gaan, volg een yogales of bezoek het Agung Rai Museum. Souvenirs in de vorm van luxe schoonheidsproducten, houtkunst of textiel haal je ook het best in Ubud. Bezoek 's avonds een van de tempels voor het Legong ballet of Kecak vuurdansen.

Komdodraak. Foto: USO/iStock

Nationaal Park Komodo, Oost-Nusa Tenggara: de beste plek voor wildlife

Draken lopen nog steeds rond op aarde, in de vorm van Komododraken. Ze kunnen wel drie meter lang worden en 70 kilo wegen. Helaas zijn er nog maar minder dan 1.400 over in het wild, die je het best kunt zien op in Oost-Nusa Tenggara.

Lees ook: Ontmoet draken in Komodo National Park, Indonesië

Borobudur. Foto: Leonsbox/iStock

Borobudur, Java: de beste plek voor Indonesische geschiedenis

Peru heeft Machu Picchu, Cambodja heeft Ankor Wat en Indonesië heeft Borobudur, een tempel met negen lagen uit de negende eeuw. Het is het grootste Boeddhistische gebouw ter wereld en heeft 2.672 reliëfpanelen met Boeddhistische legendes en meer dan 500 Boeddhabeelden. 

Uitzicht op de Bromovulkaan. Foto: Tampatra/iStock

Nationaal Park Bromo Tengger Semeru, Java: de beste plek voor schitterend uitzicht

Je hoeft nooit ver te zoeken naar een vulkaan in Indonesië, maar in Nationaal Park Bromo Tengger Semeru vind je er vijf op een rij. Dit maanlandschap zorgt voor een adembenemend uitzicht, met als kers op de taart de ronkende Gunung Bromo, die met 2.329 meter uit een 10 kilometer brede krater rijst. Je kunt 's ochtends vroeg naar de top hiken voor een geweldige zonsopgang. 

Een bootje op de Gili-eilanden. Foto: Christopher Moswitzer/iStock

De Gili-eilanden, Lombok: de beste plek voor feestjes

De kleine plukjes eiland uit de kust van Lombok zijn enorm populair dankzij de helderblauwe wateren, witte zandstranden, het vegan eten, goeie duikscholen en epische strandfeesten. Het was ooit een boho-backpackbestemming, maar nu zie je er allerlei soorten reizigers, van budget tot luxe. 

Openingsbeeld: ImpaKPro/iStock