Er zijn binnenkort meteorenzwermen te zien!

Redactie Lonely Planet

Astronomiefans kunnen gaan genieten van twee meteorenzwermen die deze zomer de hemel verlichten - de Perseïden-meteorenregen en de Delta Aquarid-meteorenregen. Deze twee zullen elkaar in augustus zelfs overlappen.

De Delta Aquarid-meteorenregen is elk jaar officieel actief van ongeveer 12 juli tot 23 augustus, met een piek zichtbaar rond 28 juli. De zwerm is vooral zichtbaar in het zuidelijk halfrond, hoewel je het ook kunt zien vanaf de middelste noordelijke breedtegraden. Deze regen zal naar verwachting op bepaalde tijden 10 tot 20 meteoren per uur produceren en is minder bekend dan de Perseïden-meteorenregen, die tot 80 meteoren per uur voortbrengt.

de Perseïden-meteorenregen beleeft dit jaar zijn hoogtepunt op de ochtenden van 11, 12 en 13 augustus en de meteoren zullen nog ongeveer 10 dagen na de piekochtend zichtbaar zijn, zij het in afnemende aantallen. Het is waarschijnlijk dat sommige Delta Aquarid-meteoren op dezelfde nachten te zien zullen zijn. De Perseïden worden veroorzaakt door puin dat uit de staart van komeet Swift-Tuttley valt wanneer het in contact komt met de atmosfeer van de aarde, en is een van de meest populaire evenementen voor astrofotografen en skywatchers. Donkere luchten zijn het beste, hoewel verwacht wordt dat maanlicht dit jaar enigszins van invloed zal zijn op de zichtbaarheid van de Perseïden, maar hoe dan ook, er zal genoeg te zien zijn.

Openingsbeeld: Olga Beliaeva / iStock