Egyptes knikpiramide van Snofroe weer open voor publiek

Redactie Lonely Planet

Een Egyptische piramide die beroemd is om zijn opvallende gebogen vorm is voor het eerst sinds de sluiting voor bezoekers in 1965 weer heropend.

De knikpiramide van Snofroe staat in Dasjoer, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Caïro. In tegenstelling tot de bekende piramides van Giza, is deze piramide beroemd om de manier waarom de muren krommen. Toen het werk rond 2600 voor Christus begon, hadden de architecten echter de intentie om een gladde piramide te bouwen. 

Ze begonnen de structuur te bouwen in de steile hoek die werd gebruikt bij trappiramides, de voorloper van de meer bekende gladde piramides. Toen het echter ongeveer halverwege instabiel werd, nam de hoek af en werden de stenen in horizontale lagen gelegd, waardoor er een ongewone vorm ontstond. 

Nu, jaren later, is het interieur van de piramide heropend door de Egyptische minister van Oudheden Khaled El-Enany. Ter gelegenheid daarvan onthulden archeologen verschillende sacrofage, waarvan sommige goed bewaarde mummies bevatten. Deze ontdekkingen werden gedaan tijdens graafwerkzaamheden in de oude koninklijke necropolis van Dahshur. De regio is de thuisbasis van enkele van de oudste piramides van het land, waaronder de knikpiramide van Snofroe, de eerste farao van de vierde dynastie van Egypte. 

Openingsbeeld: HomoCosmicos / iStock