Een weekend ontspannen in de Catskills

Redactie Lonely Planet

New Yorkers die geen zin hebben in een weekendje tussen de imagobewuste massa in de Hamptons rijden meestal een paar uur verder naar het noorden. Hier vinden ze rust in een meer natuurlijke omgeving: de Catskills.

Volg in hun voetsporen en beleef de charme van deze groene oase nabij New York. Het Catskill Forest Preserve diende als het bosrijke decor voor culturele klassiekers, zoals Washington Irving's boek Rip Van Winkle en James Fenimore Cooper's Last of the Mohicans.

Afgezien van deze literaire faam is het ook een fantastische locatie om de bladeren te zien verkleuren in de herfst, een paradijs voor wandelaars in de lente en zomer en een genereuze speeltuin voor wie van wintersport houdt. Wij geven een paar tips over wat je aan je lijstje met weekendplannen toe kunt voegen.

Wandel door Woodstock

Ofschoon het niet de daadwerkelijke setting was voor het wereldberoemde muziekfestival (dat was in het nabijgelegen Bethel), heeft Woodstock zeker hippieroots. Je kunt hun nalatenschap nog steeds terugzien in de stad, hoewel het intussen een van de meer verfijnde plekjes in de regio is geworden. Tinker Street is de hoofdstraat, waar je kledingwinkeltjes, kunstgalerieën en een groot aanbod aan cafés en restaurants kunt vinden. Bezoek het Center for Photography als je divers werk van lokale fotografen wilt zien, of onafhankelijke boekwinkel The Golden Notebook om wat leesmateriaal voor de vakantie wilt uitzoeken. Om je honger te stillen kun je naar Noodle bar Yum Yum, om te proeven van hun creatieve versie van Japanse noedelgerechten en Zuidoost-Aziatisch streetfood. Als het meer in je straatje ligt, kun je ook naar lokale favoriet Cucina, die Italiaanse gerechten opdient in een prachtig gerestaureerde hoeve.  Als je daarna nog een gaatje overhebt, bevindt er zich in Woodstock ook een vestiging van Bread Alone. Deze bakkerij, die zijn oorsprong vindt in de Catskills, is befaamd om zijn biologische, op hout gebakken broden en andere gebakken lekkernijen gemaakt van lokaal geproduceerde ingrediënten.

De omgeving van Woodstock biedt vele verrassingen, waaronder dit boeddhistisch klooster | Foto: Sam Aronov / Shutterstock

Doe inspiratie op in Palenville

Aan de voet van Kaaterskill Clove, een vallei in het oostelijke Catskillgebergte, heeft de stad Palenville zich neergevlijd. Het plaatsje identificeert zichzelf trots als "the village of falling waters", die beschreven wordt in het boek Rip Van Winkle. Het was een favoriete locatie voor schilders van de Hudson River School, die de unieke ligging gebruikten om het omringende landschap op doek vast te leggen. Circle W, de supermarkt van de stad, bedient de lokale gemeenschap al sinds 1908. In 2009 werd het pand gered van de sloop. Sindsdien heeft het zich ontwikkeld tot een plek voor de veeleisende stadsmensen en biedt Circle W een stevig ontbijt en lunch, geweldige koffie, chai en matcha lattes, plus een zorgvuldige selectie van kruidenierswaren, waaronder lokale ahornsiroop.

Palenville is ook een goede uitvalsbasis als je van plan bent een van de vele spectaculaire wandeltochten in de omgeving te gaan doen. Het pad naar Kaaterskill Falls - een van de populairste en minst inspannende - kan worden bereikt via een groene bocht op Route 23a (het parkeerterrein ligt ongeveer 30 seconden voorbij het beginpunt van het pad als je uit Palenville komt). Tijdens de warmere maanden is Fawn's Leap Waterfall is ook een geliefd plekje om te gaan zwemmen.

Verdien je calorieën in Phoenicia

Phoenicia, een slaperig maar pittoresk gehucht gelegen aan de oevers van Esopus Creek, ongeveer 20 minuten van Tannersville, is een geliefd toevluchtsoord voor wie van het buitenleven houdt. In de winter komt men er voor het langlaufen en sneeuwschoenwandelen. In de warmere seizoenen bestaan de populairste activiteiten uit vissen, tubing en wandelen. Mocht je er het uithoudingsvermogen voor hebben, dan biedt de vijf uur durende rondwandeling naar Giant Ledge en Panther Mountain bijzonder lonende vergezichten. Eind juli, begin augustus vindt meestal het Phoenicia International Festival of the Voice plaats. Dit festival biedt een boeiend programma van verschillende soorten zang: alles van gospel tot opera, wereldmuziek en muziektheater komt aan bod.

Phonecia Diner heeft de vintage look en feel weten te behouden | Foto: Mikki Brammer / Lonely Planet

Echter, veel New Yorkers reizen naar het plaatsje af met maar één doel voor ogen: om te genieten van de heerlijk calorierijke kost in het Phoenicia Diner. Dit Griekse eethuis werd opgericht in 1962 in Long Island en is in de jaren 80 naar de Catskills getransporteerd. Bij het onlangs gerenoveerde en heropende Sweet Sue's kun je gegarandeerd ook terecht voor een lekker hapje, maar houdt er rekening mee dat je er alleen met cash kunt betalen. Maar maak je geen zorgen: mocht je toevallig niks op zak hebben zit er gelukkig een geldautomaat aan de overkant van de straat.

Waar te slapen in de Catskills

Keuze genoeg als het aankomt op een accomodatie vinden in de Catskills! Wie een traditionele lodge wil ervaren kan naar de Deer Mountain Inn. De inn ligt verscholen op een heuvel boven Tannersville en beschikt over zes kamers, plus twee nabijgelegen cottages met elk vier kamers. Het restaurant van de inn kreeg onlangs een opknapbeurt en wordt nu bestierd door sterrenchef Ryan Tate. Diens proefmenu van zeven gangen is een echte must voor de foodie.

De Deer Mountain Inn is ideaal voor zowel een knusse overnachting als een lekker diner | Foto: Mikki Brammer / Lonely Planet

Prospect, het restaurant en de bar in Scribner's Catskill Lodge in het nabijgelegen Hunter, is er ook een die je mag toevoegen aan je culinaire bucketlist. Iets verder naar het oosten, aan het uiteinde van het Glunt Nature Preserve van Ruth Reynolds aan de oever van de Hudson, vind je een bijzonder charmant verblijf in het Saugerties Lighthouse. Wanneer je omhoogklimt naar de volledig operationele vuurtoren word je getrakteerd op een prachtig panorama over de Catskill Mountains en de Hudsonvallei.

Deze regio door ons verkozen als een van de absolute topregio's om in 2019 te bezoeken. Lees hier meer!

Openingsfoto: Mikki Brammer / Lonely Planet