Een weekend in Washington: een gids voor een snelle excursie door de hoofdstad

Redactie Lonely Planet

Zo veel stad en zo weinig tijd… Tijdens een weekend in Washington D.C. kun je door de National Mall struinen, de mooiste musea en monumenten bewonderen, een foto van het Witte Huis maken en een avondje doorbrengen in U Street, Shaw, Georgetown of Columbia Heights om te beleven hoe het er in deze stad aan toegaat. 

Dag 1

Wat is er te zien?

The National Mall

Dit park wordt vaak “de voortuin van Amerika” genoemd. Ieder jaar nemen duizenden bezoekers de tijd om door het 3-kilometer lange groene hart van het land te struinen. Je kunt de meeste museums gratis bezoeken (ze zijn geopend tussen 10.00 en 17.30). Voor dag 1 raden wij je de volgende musea en monumenten aan:

Het Lincolnmonument: hoewel de stad barst van de iconische figuren springt de inspiratiebron voor de achterkant van de penny er meteen uit. Een echt D.C.-momentje beleef je door over het reflecterende water naar het indrukwekkende gebouw te staren. 

Washingtonmonument: een oud grapje in D.C. is: ‘Dus, op welk lichaamsdeel van Washington is zijn monument gebaseerd?’ Omdat het monument maar liefst 169 meter hoog is, moest het in twee fases gebouwd worden – let op het kleurverschil van de stenen. 

The national mall | Foto: rarrarorro/ iStock

Vietnam Veterans Memorial: een aflopende muur die niet alleen dwars door het groen van het park snijdt, maar ook door de ziel van Amerika. In the Wall staan de namen van ongeveer 58.000 slachtoffers van de Vietnamoorlog, wat het een van de aangrijpendste architecturale stukken van Amerika maakt. 

National Museum of Natural History: Mummies, knuffels uit verschillende continenten, een insectenkamer en een olifant in de lobby: dit is een favoriet bij kinderen (maar zeker ook bij veel volwassenen).

Het Witte Huis

Hoe vaak je het ook op tv gezien hebt, wanneer je het Witte Huis voor de eerste keer in het echt ziet is het adembenemend. Het kan wel eens lastig zijn om binnen te komen, maar het bezoekerscentrum van het Witte Huis geeft ook een goed beeld van wat er binnen te zien is. 

Het Capitool

Dit neoclassicistische bouwwerk dat Capitol Hill siert is overduidelijk een van de meest herkenbare iconen van D.C. Laat je in het bezoekerscentrum informeren over de gratis rondleidingen waarbij het personeel je de sierlijke zalen en kamers laat zien.  

Het Capitool | Foto: Omar Chatriwala/Getty Images

Waar kun je het beste eten?

Ben’s Chili Bowl (U Street)

Ben’s is echt een bezienswaardigheid in D.C. die je niet kunt overslaan. Het staat bekend om de half smoke, een soort vette gegrilde rookworst geserveerd met mosterd en chilisaus. Al meer dan 60 jaar komen presidenten, filmsterren en officieren van het hooggerechtshof hier om te genieten van een eenvoudige maaltijd, maar de Obama’s doen dit als enige gratis.  

Het avondprogramma 

Right Proper Brewing Co 

Alsof de muurtekening van de enorme panda’s uit National Zoo die met hun laserogen de binnenstad van D.C. verwoesten nog niet genoeg is, maakt Right Proper ook nog fantastisch lekker bier. Hun pand deelt een muur met de plek waar Duke Ellington graag kwam om pool te spelen. Zie het als de snelgroeiende happy place van Shaw District. 

Dag 2

Wat is er te zien?

Reynolds Center for American Art & Portraiture

Het Smithsonian American Art Museum en National Portrait Gallery hebben hun krachten gebundeld in één statig gebouw. Je kunt er de grootste Amerikaanse kunstcollectie ter wereld bewonderen, dus mis het niet!

Nationale Archieven

Een bezoek aan de neoclassicistische tempel waarin de archieven opgeslagen liggen is ook een must. Er is waarschijnlijk voor de Amerikaanse burger geen mooier moment denkbaar dan het lezen van de originele Amerikaanse Grondwet en Onafhankelijkheidsverklaring onder het bleke museumlicht. 

Arlington National Cemetery | Foto: luniversa/Getty Images
Arlington National Cemetery

Verspreid over een gebied van 250 hectare heuvels staan talloze simpele witte kruizen. Ze markeren de graven van veteranen van iedere Amerikaanse oorlog, van de Revolutie tot Irak en Afghanistan. Zoek naar de eeuwige vlam die brandt bij het graf van JFK en bezoek de Tomb of the Unknowns waar gewapende schildwachten nog altijd dag in dag uit een wake houden. Ieder half uur is er een uitgebreide wisseling van de wacht (in de winter ieder uur). De begraafplaats is nog steeds in actief gebruik. 

Waar kun je het beste eten?

Martin’s Tavern (Georgetown):

Er zijn veel leuke dingen te vertellen over dit restaurantje: aan tafeltje nummer drie vroeg JFK zijn Jackie ten huwelijk, en nog heel wat andere belangrijke mensen kwamen naar deze donkerbruine kroeg voor een goede lunch. Mooie context natuurlijk, maar uiteindelijk draait het om een koud biertje en de beste cheeseburger van de stad. 

Kennedy Center | Foto: Serbek/ iStock

Het avondprogramma

Kennedy Center

Concertgangers in zwierige baljurken en deftige smokings (maar ook genoeg in spijkerbroek) betreden de meest elegante concertzaal van Washington, die uitkijkt op de rivier de Potomac. Het bijbehorende terras is een superromantische plek voor een drankje, en iedere avond is er om zes uur een rondleiding waarbij je gratis concerten op het Millennium Stage kunt meepakken. 

Washington D.C. staat op nummer 2 van de Best in Travel top 10 steden, bekijk hier de volledige lijst. 

Openingsbeeld: f11photo/ iStock