Een vreugdevolle ode aan Bonn: Beethoven wordt 250

Redactie Lonely Planet

Bonn en Beethoven – de twee gaan samen als aardbeien en slagroom. De muzikale gigant werd in 1770 geboren in dit kleine stadje aan de Rijn. Dit betekent dat hij in 2020 een grote verjaardag te vieren heeft, en Bonn maakt zich op om zijn beroemdste zoon een knalfeest te geven.

 Met de aftrap in december 2019, organiseert de stad Bonn het Beethoven-jubileumjaar. Een jubileum met verschillende culturele programma's, evenementen en tentoonstellingen ter ere van het genie van de stad. Deze festiviteiten maken van elk bezoek aan Bonn in 2020 een unieke, muziek-geïnspireerde ervaring.

Ontmoet de man in het Beethoven-Huis

Het bescheiden herenhuis waar Ludwig van Beethoven schreeuwend ter wereld kwam, netjes roze geverfd met mosgroene luiken, staat in het geplaveide voetgangersgebied van Bonn. Vanaf Keulen ongeveer 30 kilometer omhoog langs de Rijn. Het is sinds 1889 altijd een museum en bedevaartsoord geweest – het Beethovenhuis genaamd. Momenteel is het gesloten voor een opknapbeurt, maar op 17 december 2019 opent het de deuren weer voor een geweldige fanfare. Zo komt er een nieuwe muziekkamer en zijn er tijdelijke tentoonstellingen in een toegevoegde vleugel. Maar in de kern blijft het een glorieuze schatkist van Beethoven-memorabilia. De meeste bezoekers hebben de neiging om het langst te blijven hangen bij het meest gewaardeerde – en spookachtige – voorwerp: het originele dodenmasker van Beethoven. 

Foto: justhavealook/ iStock

Een muzikaal jaar

Ba-da-da-Boom! Je hoeft geen kenner te zijn om de onheilspellende eerste vier tonen van de Vijfde symfonie te herkennen. Of het bezielende thema van zijn misschien nog beroemdere Negende Symfonie, de "Ode aan de Vreugde", die in 1972 werd gekozen als het officiële Europese volkslied. Passend zal een uitvoering van de Negende, met zijn boodschap van vrede en menselijkheid, de grote finale van het jubileum vormen op 17 december 2020, precies 250 jaar na de dag van de doop van Beethoven. Andere vieringen zijn onder andere twee edities (in de lente en herfst van 2020) van het jaarlijkse Beethovenfeest-muziekfestival, tentoonstellingen en de lancering van het "Beethovenverhaal", een reeks van 22 multimediale pijlers geïnstalleerd op biografische waystations die bezoekers zullen helpen begrijpen hoe Bonn de man achter de muziek vormde, en vice versa.

Standbeeld Beethoven Bonn | Foto: chrisdorney/ iStock

Beethoven’s Bonn

Beethoven bracht de eerste 22 jaar van zijn leven door in Bonn, voordat hij naar Wenen verhuisde. Het Bonn van zijn jeugd was een kleine, ommuurde stad geaccentueerd door vele gebouwen die, tot op de dag van vandaag, de tijd en oorlogen hebben overleefd, zoals het rococo-stadhuis en de middeleeuwse Minster met zijn zwierige, met leien bedekte torentjes. De basiliek kijkt uit over de Münsterplatz, een geplaveid plein verankerd door 's werelds eerste openbare Beethoven-monument, dat onthuld werd op zijn 75de verjaardag.

Op de achtergrond doemt de beroemde dominee op boven de graven van twee Romeinse soldaten die in de 3de eeuw zijn gemarteld en later zijn benoemd tot beschermheiligen van de stad. Het paar dient ook ter herinnering dat Bonn, gesticht door de Romeinen in de 1ste eeuw voor Christus, eigenlijk een van de oudste steden van Duitsland is. Het was in een andere kerk, de sierlijke St. Remigiuskirche aan de nabijgelegen Brüdergasse, dat de ouders van Beethoven trouwden en waar de kleine Ludwig werd gedoopt. Het marmeren lettertype is er nog steeds, zacht verlicht door licht dat door hoge, slanke gotische ramen naar binnen filtert. Het orgel van de kerk dat Beethoven later in deze kerk speelde, werd in WWII echter vernietigd tijdens bombardementen.

Openingsbeeld: no_limit_pictures / Getty Images