Een spectaculair beeldhouwwerk van menselijke handen is onthuld in Venetië

Redactie Lonely Planet

Tussen nu en 24 november is een spectaculair beeldhouwwerk te zien in Venetië. Het beeld is onthuld als onderdeel van de 58e internationale Biënnale van Venetië.

Het kunstwerk genaamd “Building Bridges” komt uit de Halcyon Galerij en is ontworpen door moderne kunstenaar Lorenzo Quinn. Het werk bestaat uit zes paar menselijke handen die een brug vormen over het bassin van de Arsenale, een 12e-eeuwse scheepswerf in Venetië’s Castello District.

De sculptuur is gehouwen uit hars en heeft een witte kleur wegens Venetië’s kenmerkende marmeren bouwstijl. De handen zijn elk in elkaar gevouwen en vertegenwoordigen daarmee zes menselijke waarden: vriendschap, vertrouwen, hulp, liefde, hoop en wijsheid. Volgens de kunstenaar symboliseert het werk mensen die samenkomen om hun verschillen te overbruggen en aan een betere wereld te bouwen. De handen reiken 15 meter in hoogte en 20 meter in breedte, met verschillende soorten handen ter inspiratie. Zo bestaat het kunstwerk uit kinderhanden, de handen van de kunstenaar zelf en die van zijn 86-jarige schoonmoeder.

De Biënnale van Venetië is een tweejaarlijkse internationale kunstmanifestatie die sinds 1895 van juni tot november gehouden wordt. De exhibitie trekt elke twee jaar zo’n half miljoen mensen naar “de stad van het water”. In 2017 kwam Lorenzo Quinn al met een installatie genaamd “Support”, dat ook onderdeel was van de Biënnale. Met dat werk lichtte de artiest de effecten van klimaatverandering uit op verschillende Werelderfgoederen.

De installatie “Support” van Lorenzo Quinn. Foto: Alena Kravchenko

Samenvallend met de onthulling van het kunstwerk, worden ook Quinn’s meest recente werken tentoongesteld tijdens zijn expositie Possibilità in het Londense Mayfair. Meer informatie over de tentoonstelling vind je op de website. Informatie over zijn werk in Venetië vind je hier.

Minigids: Venetië op drie manieren!

Openingsbeeld: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for Halcyon Art International