Een perfect weekend in Novi Sad

Redactie Lonely Planet

In 2019 staan de schijnwerpers op Novi Sad, de hoofdstad van de autonome provincie Vojvodina in Servië. De stad viert dan de 20ste editie van het muziekfestival EXIT, neemt de stok over als European Youth Capital én begint het aftellen naar zijn bekroning tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2021.

Dat Novi Sad van het sterrendom mag proeven is vooral bijzonder omdat de stad, die zich aan beide oevers van de Donau in de Pannonische vlakte uitstrekt, zich meestal op de achtergrond houdt. En dat terwijl de stad wel zo divers is dat er maar liefst zes officiële talen zijn. Wanneer je locals vraagt om de stad te omschrijven zal vrijwel ieder antwoord de woorden "ongedwongen" en "ontspannen" bevatten. Haal met onze tips het beste uit een weekendje in deze relaxte stad. 

Het 18de-eeuwse fort van Petrovaradin | Foto: Andrej Antic / Shutterstock

Vrijdag

Trap je perfecte weekend af waar het allemaal begon: bij het fort van Petrovaradin. Voor velen staan de wallen van het fort tegenwoordig synoniem met het EXIT Festival, aangezien dit een van ’s werelds meest iconische en ongewone locaties voor een muziekfestival is. Geschiedenisliefhebbers daarentegen, kennen de 18de-eeuwse vesting – die op 40 meter hoog de Donau bewaakt – als een van de meest ingenieuze verdedigingssystemen ooit gemaakt. Nadat je het fort en het bijbehorende museum hebt bestudeerd, is een tour van de ondergrondse tunnels ook zeker een aanrader. De tunnels beslaan maar liefst 16 kilometer.

Steek hierna de rivier over om verdwaald te raken in het stadscentrum van Novi Sad. Breng een bezoekje aan de Matica Srpska Gallery voor een van de belangrijkste culturele collecties van het land. Daarna kun je doorwandelen naar de straten Zmaj Jovina en Dunavska en genieten van een typisch Midden-Europees stadsbeeld, dat een symfonie is van cafés, kledingwinkeltjes, galeries en de pastel- en mosterdkleurige architectuur die kenmerkend is voor dit gebied.

Ga naar Fish & Zeleniš voor een mediterrane maaltijd | Foto: Alex Crevar / Lonely Planet

Wanneer je honger begint te krijgen loop je naar Fish & Zeleniš voor een verrassende mediterrane maaltijd, gemaakt met alleen maar biologische seizoensproducten. Serveerders dragen de gerechten vanuit de keuken aan de overkant van de straat naar een eetkamer met houten vloeren, blauw-wit geruite tafelkleden en muren die bedekt zijn met oude foto's en vintage snuisterijen zoals kooklepels en weegschalen.

Zodra de zon ondergaat komt Novi Sad tot leven. Ontdek PUBeraj, waar je meer dan 30 verschillende soorten whisky kan uitproberen en waar meerdere avonden per week van DJ's en livemuziek genoten kan worden. PUBeraj maakt onderdeel uit van drie aaneengeschakelde etablissementen. De bar zit tussen twee kapsalons in: aan de ene kant Berberaj voor de mannen, aan de andere kant FeniRaj voor vrouwen. 'Novi Sad voelt als een grote stad, omdat het zo veel kleur heeft,' zegt Andrija Nikitović, het brein achter het complex, kapper van beroep en een showman in hart en nieren.

In PUBeraj kun je terecht voor livemuziek en een kappersbezoek | Foto: Alex Crevar / Lonely Planet

Zaterdag

De magie van Novi Sad zit ‘m ook in de mogelijkheid om aan de stad te kunnen ontsnappen. Zet koers richting de prachtige omgeving ten zuiden van de Donau, op de hellingen van de berg Fruška Gora. Hier worden dorpjes door wijngaarden aaneengeregen en vormen wijn en lekker eten de essentiële elementen van het leven. Stap in de auto naar dit pastorale paradijs en boek voor de lunch een kookles bij Banstolka, in de buurt van het stadje Sremski Karlovci.

Net buiten Novia Sad vind je tal van kleine wijngaarden | Foto: Tatiana Popova / Shutterstock

Wanneer je terugkomt in Novi Sad kun je je culinaire ontdekkingstocht voortzetten. Een gezellig hoekje in Wine Therapy, een wijnbar en -winkel, is de perfecte plek om meer te leren over de beste wijnsoorten uit de regio. Als kers op de taart ga je naar Project 72 Wine & Deli, een restaurant dat een kosmopolitische draai geeft aan de lokale keuken, voor een van de beste maaltijden die je in Novi Sad gaat hebben. De ingrediënten zijn afkomstig van kleinschalige producenten uit Servië en het menu verandert mee met het seizoen. Ga voor een plekje op het terras en bestel de eendenborst met wortelpuree en broccoli voor een onvergetelijke ervaring. 

Sluit de avond af door op onderzoek uit te gaan in de zogenaamde Chinese wijk. Dit is een voormalig industriegebiedje bestaande uit 10 gebouwen waar vroeger metalen producten werden gemaakt. Nu is de buurt een broedplaats voor toonaangevende kunstenaars en een plek vol muziek en dans. Het vertegenwoordigt ook precies het soort vooruitstrevende, door de gemeenschap aangestuurde projecten die de titels van European Youth Capital 2019 en European Capital of Culture in 2021 aan willen moedigen.

Wine Therapy is een heerlijke plek om van alles over wijnen te leren | Foto: Alex Crevar / Lonely Planet

Zondag

Begin je laatste dag met een wandeling naar Štrand, het 700 meter lange strand van Novi Sad langs de Donau. Steek je tenen in het zand of bestel een kopje koffie in een café dat over het water uitkijkt, en geniet van de vogels, vissers, bootjes en zwemmers die voorbij komen drijven. Als het tij laag staat kun je zelfs van het westelijke punt oversteken naar de groene oase van Fisherman's Island. Mocht je in de stemming zijn voor wat actievers (en als het weer mooi is), kun je een fiets of een kajak huren om de rivier te verkennen vanaf het Danube Cycling Path of het water zelf.

Novi Sad heeft tal van zomerse hotspots | Foto: Nenad Nedomacki / Shutterstock

Voor een late lunch ga je terug naar waar het weekend begon. Aan de voet van het fort van Petrovaradin tref je het iconische restaurant Čarda Aqua Doria. Zorg ervoor dat je van tevoren gereserveerd hebt! Neem plaats in de donkerhouten eetruime met uitzicht op de brug, die veelkleurige lichtjes op de Donau laat weerspiegelen. Proost op het einde van een fantastisch weekend met een glaasje rode wijn van de Fruška Gora en een stoofschotel met lekker grote stukken witvis, alvorens je je buik rond eet aan de kalfsrollade met zelfgemaakte room.

Openingsfoto: skynesher / iStock