Een perfect weekend in Kochi

Redactie Lonely Planet

Kochi beweegt op zijn eigen ontspannen ritme. Het is India op een 'chill pill': wandelbaar, ontspannen en de thuisbasis van een enorm gevarieerd cultureel erfgoed weerspiegeld in bezienswaardigheden zoals middeleeuwse Chinese visnetten, Joodse synagogen, Portugese koloniale villa's en de afbrokkelende overblijfselen van de Britse Raj.

Eens het centrum van een lucratieve specerijen- en theehandel, heeft Kochi eeuwenlang handelaren, met zout besmeurde ontdekkers en reizigers naar haar kust weten te trekken. Ook vandaag de dag staan de deuren nog altijd wijd open om bezoekers te verwelkomen in door families gerunde homestays, die een directe route naar de ziel van Kerala bieden. Om dit echt te ervaren kun je het beste in ieder geval twee dagen blijven.

Sint-Franciscuskerk | Foto: yotrak/ iStock

Zaterdag

Ochtend

Vaar met de veerboot naar Fort Kochi, waar je de historische hartslag van de stad zult voelen. Ga naar de Sint-Franciscuskerk, gebouwd door Portugese Franciscaanse broeders in 1503, wat dit gelijk de oudste Europese kerk van India maakt. Achter de vervaagde gele gevel trekt het gewelfde interieur pelgrims aan die de grafsteen van de grote Portugese navigator Vasco da Gama komen bewonderen. De eerste Europeaan die India over zee bereikte en die in 1524 in Kochi stierf.

Duik in de nabijgelegen Napier Street in Fabindia, om door het regenboogassortiment van fairtrade zijde, katoen en handwerk te speuren en wandel vervolgens naar het Indo-Portugees museum voor een kijkje in een van de oudste katholieke gemeenschappen van India.

Middag

Eenmaal terug aan het water, vind je kraampjes met versnaperingen die perfect zijn om af te koelen; probeer suikerrietsap, zoete chai of limoen-gember frisdrank. Stop bij de visboer om je vis of zeevruchten te kiezen en ga vervolgens naar een van de hutjes aan Tower Road om je eten te laten bereiden.

Chinese visnetten | Foto: saiko3p/Shutterstock

Je mag zeker niet de zes gigantische vrijdragende Chinese visnetten missen, oftewel de Cheena Vala zoals de lokale bevolking ze noemt. Met een blik terug in de tijd van het 14de-eeuwse hof van Kublai Khan, vereisen deze gigantische spinachtige, 10 meter hoge netten vijf of zes sterke vissers om hun tegengewicht bij vloed te beheersen. Bekijk hoe ze de touwkatrollen laten zakken en hoe ze de vangst binnenslepen; het zorgt voor een aantal geweldige foto-momenten (vergeet niet wat kleingeld bij de hand te houden voor fooi).

Avond

Het Kerala Kathakali Centrum is een van de sfeervolste plaatsen om een traditionele Kathakali-dans-dramavoorstelling bij te wonen, waar verhalen van liefde, lust en kracht, gebaseerd op de Ramayana, de Mahabharata en de Purana, worden uitgespeeld met uitgebreide mudra's (handgebaren) en gezichtsuitdrukkingen op het waanzinnige ritme van de trommel.

Ga daarna dineren in Fusion Bay, een familierestaurant dat op een steenworp afstand van het theater ligt. Hier kun je je tegoed doen aan weelderige Kerala-Syrische visgerechten, in pollichathu-stijl bereid (met masalakruiden en gegrild in bananenbladeren).

Kerala | Foto: Em Campos/Shutterstock

Zondag

Ochtend

Spring in een auto-riksja voor een korte rit zuidwaarts naar Mattancherry en Jew Town, Kochi's oude bazaardistrict en het centrum van de voormalige kruidenhandel. Wanneer je een tuk-tuk aanroept, betaal dan gewoon voor de rit en vermijd goedkope rondleidingen door het district waar chauffeurs commissie krijgen.

Toen de Portugezen indruk wilden maken op de Raja van Kochi, Veera Kerala Varma (1537–65), schonken ze hem in 1555 Mattancherry Palace, een architecturaal meesterwerk dat Kerala- en koloniale stijlen combineert. Het indrukwekkendst zijn de goed bewaarde hindoeïstische muurschilderingen die kleurrijk over muren dansen en scènes uit de epische verhalen van Ramayana, Mahabharata en Puran tonen.

Jew Town | Foto: g01xm/ iStock

Middag

Bezoek de Pardesi-synagoge, de oudste in zijn soort van heel India. Hij werd gebouwd in 1568 en in 1662 gedeeltelijk verwoest toen de Portugezen de Joodse bevolking aanvielen. Twee jaar later werd het in zijn oude glorie hersteld door de Nederlanders. Houd er rekening mee dat bescheiden kleding vereist is en dat foto's niet zijn toegestaan.

Aan de overkant van de straat bevindt zich het Ginger House, waar je aan de waterkant kunt zitten en naar de veerboten kunt kijken, al genietend van een gemberzachte frisdrank, lassi of ijs. Dit historische boetiekhotel herbergt ook een kruipende zolder vol met antiek, die indrukwekkender is dan veel musea, met van alles tentoongesteld van rijkelijk met juwelen versierde kisten tot levensgrote olifantsnijwerken en een gigantische slangenboot in Kerala-stijl.

Avond

Eenmaal terug in het centrum van Fort Kochi, sluit je het weekend af met een diner in de betoverende kaarslichttuin op Malabar Junction. Het menu verspringt creatief tussen Indiase en westerse smaken, met een opvallend goed gekruide balans in gerechten zoals tijgergarnalen met krokante pappadum en masala. Ga voor een meer informele sfeer naar boven, naar de moderne DiVine-lounge voor Indiase wijnen per glas en voor tapas.

Openingsbeeld: Dmytro Gilitukha/Shutterstock