Een nieuw Game of Thrones museum opent in Split

Redactie Lonely Planet
Een nieuw Game of Thrones museum opent in Split

Alsof de adembenemende filmlocaties in Dubrovnik, Šibenik en Klis niet genoeg waren, heeft Kroatië er nu nog een Game of Thrones must-see bij, met de opening van dit nieuwe GoT-museum in Split.

Minuten verwijderd van de Diocletianus-kelders, waar Daenerys haar draken geketend hield, staat sinds deze week het Game of Thrones museum in Split. Het museum telt een oppervlakte van 300 vierkante meter, waarin ruim 100 unieke werken staan tentoongesteld. Met zwart geverfde muren, gedimde lichten en mystieke geuren van ceder en jasmijn, 'transporteert het museum je naar het huiveringwekkende rijk waarop de serie geïnspireerd is', aldus museumeigenaar Luka Galić.

In lijn met die gedachte, word je bij binnenkomst verwelkomd door de spelonkachtige kaken van Drogon, die door de muren van het museum breken. Verderop bewonder je het bureau van de Hand of the King, de zwaarden van Valerian Steel en vele levensgrote beelden van personages uit de serie. Van Daenerys en Jon Snow tot Tyrion en Hodor, afgebeeld al “holding the door”.

In het museum ontdek je vijf thematische kamers, te beginnen bij Meereen (geïnspireerd door Split). Daarna loop je door naar King’s Landing (geïnspireerd door Dubrovnik) en dan richting het noorden naar Winterfell, Beyond the Wall en Weirwoord Tree. De tentoongestelde stukken variëren van helmen en zwaarden tot schedels, kostuums, maquettes van steden en het volledige harnas van de King’s Guards.

‘Experts van het Game of Thrones verhaal (zowel de boeken als de serie) leiden je door het museum en geven achtergrondinformatie over de stukken. Tot het einde van deze week biedt het museum zelfs een persoonlijke gids bij elk gekochte ticket’, voegt Galić toe.

Je vindt het Game of Thrones museum op Bosanska ulica 9 in Split. Het museum is dagelijks geopend van 9 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds.

Voorspel het einde van Game of Thrones en win een reis naar Kroatië. 

Openingsbeeld: joachimbago / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram