Een gids voor Galway's beste muzieklocaties

Redactie Lonely Planet

Galway is bekend om een aantal van de beste muziekpubs in Ierland. Veelgeprezen artiesten voeren live acts uit, er zijn spontane optredens en de straatmuzikanten, waarbij je niet stil kan blijven zitten, zijn klaar om door te breken. 

Waar de pubs van de stad voor zorgen is nog specialer: een kans om een rijke muzikale ervaring te beleven dat goed de ziel van Ierland beschrijft. Bijna elke wandeling rond het centrum staat bol van de muzikale verrassingen, maar het volgen van de volgende route verzekert je van een geweldig nachtje uit.

Eyre Square

Begin met een wandeling van Eyre Square naar William Street (even pauzeren voor selfies met het standbeeld van Oscar Wilde en Eduard Vilde) om de straatmuzikanten te waarderen die muziek van hoge kwaliteit naar de straten van de stad brengen. De bars van Shop Street brengen je misschien in de verleiding, maar blijf lopen voor wat vroege avondmuziek bij een van Galway's meest geliefde muziekpubs.

Taaffe's

Taaffe's, met zijn stenen facade, staat bekend om zijn Ierse muziek in de avond om 17:30u, die elke avond begint in stijl. Met warm weer is het terras snel gevuld, maar ga bij de bar zelf naar binnen om de typische gezelligheid te ervaren - een bruisende atmosfeer, kletsende menigte en onweerstaanbare deuntjes. Het is een plek om Guinness te drinken, mee te doen met de grapjes en vriendschappen te beginnen.

Winkelstraat Galway | Foto: powerofforever/Getty Images

Tig Cóilí

Het is jammer als de livemuziek stopt bij Taaffe's, maar geen zorgen, een ander optreden is al bijna begonnen aan de andere kant van de straat bij Tig Cóilí. Deze felrode muziekpub is beroemd om de twee populaire traditionele live-sessies, elke dag om 18.00u en 21.30u. Terwijl je luistert, kun je de foto's bekijken van mensen die er gespeeld hebben - zij vormen een tijdlijn die laat zien hoe diepliggend de muzikale traditie in de stad is.

De Quays

Je volgende muzikale pitstop is een korte wandeling verderop door het bruisende High Street. Op deze route, stop eens bij één van de beste pubs van de stad, Tigh Neachtain, om van de atmosfeer te genieten en hun meer dan 130 whiskeys te bewonderen. Hierna ga je verder op Quay Street naar de Quays. Deze enorme herberg heeft veel opvallend decor - de Gotische bogen, gepolijste balken en glas-in-lood hier sierden ooit een middeleeuwse Franse kerk. Het doolhof van kamers biedt geweldige uitkijkpunten om de live rock, country en traditionele optredens te bekijken.

Galway Street | Foto: Helioscribe/Shutterstock

Monroe's Tavern

Vervolgens is het tijd om de River Corrib over te steken en de levendige West End van Galway in te gaan. Ga naar Quay Street en steek de Wolfe Tone-brug over voordat je rechtsaf slaat naar Raven Terrace. Je zult snel de klassieke twee verdiepingen hoge, zwart-witte gevel van Monroe's Tavern zien. Dit is meer dan een halve eeuw het epicentrum van het nachtleven van West End geweest, en het brengt nog steeds een bruisende sfeer; elke avond live muziek en een eclectische reeks aan acts.

Crane Bar

Een korte wandeling door Upper Dominick Street en dan door William Street West, leidt naar een sfeervolle, altijd afgeladen pub met twee verdiepingen. De Crane Bar heeft elke avond muziek op beide verdiepingen en is een van de beste plekken in Galway om een informele céilidh te zien, een sessie van traditionele muziek en dans.

Róisín Dubh

Keer terug naar de Wolfe Tone brug om je laatste muzikale stop te vinden. Róisín Dubh biedt niet alleen een groot populair dakterras, maar het is ook dé plek in Galway om opkomende acts te zien voordat ze doorbreken. Houd je ogen open voor open-mic avonden en de eclectische muziekmix die "Strange Brew" wordt genoemd. Het is een passende plek om je tour van de beste locaties van Galway te eindigen, en de ideale plek om te beginnen met het plannen van je volgende reis naar een stad met een ziel vol muziek.

Openingsbeeld: jacquesvandinteren/Getty Images