Een duik in een zwembad op het dak van de Notre Dame

Redactie Lonely Planet

Een duik nemen op het dak van de Notre Dame, met uitzicht op de Eiffeltoren en de Sacré-Cœur? Het klinkt nogal vergezocht, maar toch is dat precies wat het Zweedse ontwerpbureau Ulf Mejergen Architects (UMA) voorstelt.

Het zwembad zou het gezicht van Parijs compleet doen veranderen. Beeld: Ulf Mejergren Architects 

Sinds in april de brand uitbrak in de Notre Dame, hebben verschillende architectenbureaus een voorstel gedaan voor een nieuw ontwerp van het verwoeste dak. De Franse overheid lanceerde een internationale competitie waarbij architecten een inzending konden doen met een nieuw voorstel. Sindsdien is er een debat ontstaan tussen traditionalisten die het dak op dezelfde manier herbouwd willen zien, en zij die de grens opzoeken met innovatieve ontwerpen om het oude met het nieuwe te verweven. UMA behoort tot de laatste categorie, en heeft daarom een openbaar zwembad ontworpen dat de hele oppervlakte van het dak bestrijkt.

Het zwembad moet de hele oppervlakte van het dak bestrijken. Beeld: Ulf Mejergren Architects

'De Notre Dame staat in het epicentrum van Parijs: ’s werelds culturele hoofdstad. De stad staat bekend om haar levenslust, dus we zijn niet van plan om het dak te herbouwen zoals het was.', aldus een UMA-woordvoerder. 'In plaats daarvan willen we een meditatieve openbare ruimte, die een ruimtelijke aanvulling moet worden op het gebouw, en een ongeëvenaard uitzicht biedt. Wij denken overigens dat de kathedraal er beter uit zou zien zonder de torenspits en met lood beklede dak. Liever laten wij de klokkentoren, de vliegende steunpilaren en roosvensters voor zich spreken.'

President Emmanuel Macron heeft gezegd dat hij de Notre Dame binnen vijf jaar “nog mooier” herbouwd wil zien, vermoedelijk om zo samen te vallen met de Olympische Spelen in Parijs in 2024. Andere voorgestelde ontwerpen zijn een broeikas, een “eindeloze” lichtspits en een dak gemaakt van kristal.

Een luchtfoto van het mogelijke ontwerp. Beeld: Ulf Mejergren Architects

Meer informatie over het zwembaddak vind je op de website.

Wandeltocht door Parijs: in de voetsporen van de flâneurs.

Openingsbeeld: Ulf Mejergren Architects