Een diner voor twee op de bodem van de Noorse zee

Redactie Lonely Planet

Wil jij één van de eersten zijn die van een maaltijd in het eerste echte Europese onderwaterrestaurant in Noorwegen geniet? Dan is het nu vast tijd om te boeken! 

Het futuristische onderwaterrestaurant Under opent in april 2019 haar deuren en tafels zijn vanaf nu te boeken. Onderwaterrestaurants zijn geen nieuw concept, onder andere de Verenigde Arabische Emiraten en de Malediven waren Noorwegen al voor. Under is het eerste restaurant waar je tijdens de maaltijd kan genieten van het leven in de Noordelijke wateren van de wereld.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Mir (@mir.no) op

Under is deels in de zee bij Spangereid gebouwd, een plaatsje in het uiterste zuiden van Noorwegen. Het bizarre bouwwerk ligt 5 meter onder het wateroppervlak en moet plaats bieden aan honderd gasten, waarmee het het grootste onderwaterrestaurant ter wereld gaat worden. Het heeft heel wat voeten in de aarde -of zeebodem in dit geval- gehad om het bouwwerk te realiseren. De muren zijn maar liefst een halve meter dik om de soms ruige Scandinavische weersomstandigheden te kunnen weerstaan.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door OGGUSTO (@oggustocom) op

Het gebouw is ontworpen om als een rotsformatie uit de zee op te doemen en gaat mooi in de Noorse omgeving op. De entree van het restaurant bevindt zich gewoon nog op land, maar eenmaal binnen daal je vijf meter de diepte in. Zodra je bent gesetteld kun je genieten van de ongelooflijke onderwaterwereld die zich aan de andere kant van het grote raam afspeelt. Er zwemt onder andere kabeljauw, kreeft, doornhaai, kelp en zeewier en met een beetje geluk kom je er zelfs zeehonden tegen. Om het allemaal nog wat spectaculairder te maken heeft het restaurant lampen onder water geïnstalleerd zodat gasten zelfs in de meest ruige weersomstandigheden kunnen genieten van het zeeleven. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Snøhetta (@snohetta) op

Niet alleen kunnen je ogen genieten van wat er in het water zwemt, je vindt het ook terug op de menukaart. Er is een ruime selectie van seafood op de lokaal georiënteerde kaart te vinden. Wat niet afkomstig is uit het omliggende water, vindt zijn herkomst aan de ruige kustlijn.

Volgens de website van Under is het verstandig om ongeveer een half jaar van tevoren te reserveren. Omdat alle gerechten seizoensgebonden zijn, is het een verassing wat de menukaart je te bieden heeft. Maar in een omgeving als deze, is het moeilijk om er niet van te genieten…

Boek je tafeltje hier.

Ben je dan toch in Noorwegen, lees dan hier verder over wat je er absoluut niet mag missen.

Openingsbeeld: WeiseMaxHelloween / iStock