Een dag in een wereldstad met maar €50

Redactie Lonely Planet

Vijftig euro, 1070 Mexicaanse peso, 1,3 miljoen Vietnamese dong: in sommige steden genoeg voor een dagvullend programma vol memorabele culturele ervaringen, in andere steden is het net genoeg voor een lunch.

Hoe ver kom je in verschillende wereldsteden met een budget van €50? Om dit uit te proberen stuurden we locals op pad met dit budget om zich een dag te vermaken. Alles, inclusief eten, vervoer en activiteiten, moest binnen het budget van €50 vallen.

Van cocktails drinken op een dakterras in Singapore tot geslagen worden met bosjes takken in Moskou, dit is de beste besteding van je €50 in verschillende steden rond de wereld.

50 Zwitserse frank (CHF) in Zürich

Met zijn suave etalages aan de Bahnhofstrasse en chique, dure restaurants, is je 50 frank zo op. Daarom moet je het iets tactischer aanpakken als je er een hele dag van wilt leven.

Begin met een croissantje en een ijskoffie als ontbijt in een van de supermarkten van de U-Bahnstations (4 CHF) onderweg om de Polybahn kabeltram (1,20 CHF) te pakken naar het universiteitskwartier. Eenmaal daar kun je genieten van misschien wel het mooiste gratis uitzicht over de stad op de Polyterrasse. De universiteitsmusea zoals Focus Terra zijn veelal gratis. Ga een hapje eten bij een van de vele cafetaria's van de universiteit (11 CHF) voordat je langs de middeleeuwse huisjes en kerken wandelt van de charmante oude stad. Hier vind je ook de Kunsthaus kunstgallerijen, waar je gratis in mag op woensdagen.

Zodra de avond begint te vallen kun je terecht bij Tschingg voor een pasta (17,50 CHF) en een glas wijn (6 CHF). Je houdt nu nog zo'n 10 frank over, dus kies ervoor drinken en iets te snoepen in een supermarkt te kopen voor een romantische picknick aan het meer van Zürich, of kijk of er ergens een gratis concert is in een van de cafeetjes rond Langstrasse, waar je misschien nog een biertje of twee kunt scoren.

Moskou | Foto: ylenochekk / iStockCaption

3230 roebels (RUB) in Moskou

Hoewel Moskou een heuse wereldstad is, heb je aan 3230 roebels genoeg voor een wilde 12 uur in deze moderne stad. Begin bij het populaire ontbijtcafé Cookkareku, waar je veel keuze hebt uit allerlei ontbijtgerechten van over de hele wereld (336 RUB als je bestelt van het dagmenu).

Nadat je je buik rond hebt gegeten, ben je helemaal klaar voor de beroemde Sandunybaden (1775 RUB in de daluren) waar je kunt genieten van een enerverend banya (heet bad) voordat je wordt geslagen met een venik (een soort bezem met takjes) om de huid te masseren en bloedcirculatie te bevorderen. Als je weer bent afgedroogd ga je naar Winzavod om moderne Russische kunst te bekijken. De gallerijen zitten in een voormalige wijnfabriek en de entree is gratis.

Nu heb je inmiddels vast wel weer honger. De goedkoopste manier om een lekker maaltje te scoren is om af te reizen naar een van de nieuwe markten, zoals de Tsentralnymarkt aan het Trubnayaplein. Haal een hartig Georgisch maaltje bij Gamarjoba of vegetarisch eten bij Flora No Fauna (rond de 800 RUB). Geef het restantbedrag uit aan de metro, want ieder station is een architectonisch hoogstandje op zich. 

Singapore | Foto: phonprom / iStock

67,50 dollar (SGD) in Singapore

Ieder jaar weer prijkt Singapore bovenaan de lijst met duurste steden om in te wonen. Gelukkig kunnen reizigers met een budget toch ook nog genieten van deze prachtstad.

Begin de dag met een ontbijtje van zachtgekookte eitjes, kaya (kokosjam) op geroosterd brood en een sterke kopi (koffie) in een kopitiam (café) (2 SGD), voordat je je onderdompelt in de gratis botanische tuinen van Singapore. Je bereikt de tuinen met de MRT (mass rapid transport) en je koopt een dagkaartje voor 10 SGD. Ga voor de lunch naar Chinatown en leer alles over de eerste bewoners van het eiland in de Chinatown Heritage Centre (15 SGD). Daarna haal je een goedkoop maaltje in het doolhof dat Chinatown Complex heet (vanaf 2 SGD).

Dompel je 's avonds onder in de geschiedenis in het Asian Civilisations Museum (8 SGD) voordat je je avontuur afsluit met een rib uit je lijf: een cocktail op het dakterras van CÉ La Vi SkyBar (30 SGD). Het panorama-uitzicht is het geld helemaal waard!

Openingsbeeld: mikeinlondon / iStock